În după-amiaza zilei de duminică, 8 mai 2022, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Slujba de punere a pietrei de temelie pentru biserica ce se va ridica în Parohia Orgoiești, Protopopiatul Bârlad.

Locașul de cult din localitatea Orgoiești va avea hramurile „Adormirea maicii Domnului” și „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele protopop Vasile Lăiu și părintele paroh Florin Butnaru.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre importanța unei biserici pentru comunitate:

Suntem părtași unui eveniment deosebit din viața acestei comunități. Prin harul lui Dumnezeu și prin binecuvântarea Sa, am pus piatra de temelie a bisericii care se va ridica în locul acesta, o biserică închinată celei mai mari sărbători dedicate Maicii Domnului – Adormirea Maicii Domnului, și unuia dintre cei mai mari asceți (nevoitori) – Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos, cel care a pregătit calea Lui.

Rânduiala slujbei punerii pietrei de temelie este o reverberație (amintire) a unui eveniment biblic. În Cartea Facerii, ni se spune că Patriarhul Iacov, în drumul său spre Mesopotamia, a făcut un popas, și-a pus o piatră sub cap și a adormit. A avut un vis, în care a văzut o scară coborându-se de la cer la pământ, pe care urcau și coborau îngerii lui Dumnezeu. Acest vis al Patriarhului Iacov a fost atât de real – Dumnezeu i-a descoperit acest lucru – încât, atunci când s-a trezit, a turnat untdelemn peste acea piatră și a numit locul acela Betel («casa lui Dumnezeu» sau «poarta Cerului»).

Orice biserică, în care venim să-L slăvim pe Dumnezeu, este un loc al prezenței (arătării) Lui. Venim la biserică ca să ne deprindem cu un nou mod de viață, în Hristos, altul decât cel cu care suntem obișnuiți în această lume.

Odată intrați în biserică, ne luăm angajamentul (facem promisiunea) că vom trăi așa cum a trăit Hristos și vom gândi așa cum a gândit El.

Întreaga Sa activitate pământească a fost o permanentă dăruire pentru noi, din dragoste desăvârșită. A acceptat, de bună voie, să fie răstignit pe dealul Golgota, să primească țintuirea pe Cruce care, prin Trupul și Sângele Său cel sfințit și nevinovat, a devenit un altar de jertfă.

Așa ni se cere și nouă – să ne dăruim lui Dumnezeu, să ne jertfim întreaga noastră ființă Lui. În slujbele Bisericii, auzim adeseori diaconul sau preotul rostind: „Pe noi înșine și unii pe alții, și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”.

Menirea noastră, când venim la biserică, este să ne dăruim întreaga ființă Lui, în chip de jertfă, să ne punem la dispoziția Lui, cu tot ceea ce avem noi mai frumos în suflet.

Biserica este și „poarta Cerului”, pentru că ne deschide înspre perspectiva celor cerești, a vieții celei dumnezeiești. Când intrăm în biserică, noi avem certitudinea – așa cum spunea un Sfânt – că suntem ca în Ceruri, prin rugăciune, prin starea de har, de liniște și pace lăuntrică. Comuniunea cu Dumnezeu, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Lui, ne ajută să simțim că, odată intrați în biserică (casa lui Dumnezeu), suntem ca în Ceruri.

Ctitorii principali ai locașului de cult ce se va ridica la Orgoiești sunt domnii Aurel Sbârnea și Neculai Chirilă, alături de domnul Ion Dorobanțu, primarul Comunei Bogdănești, Consiliul Local Bogdănești și credincioșii din localitate.

Tot în după-amiaza aceleiași zile, Părintele Episcop Ignatie a vizitat și șantierul de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Municipiul Bârlad, fiind întâmpinat de părintele paroh Adrian Țapu. Ierarhul Hușilor a analizat stadiul lucrărilor de reabilitare la biserica monument istoric și de reamenajare a curții interioare.