În data de 11 noiembrie a.c., în duminica a XXV-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Mina” din localitatea Folteşti, componentă a Parohiei Bogdăneşti, Protopopiatul Bârlad.

După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium amenajat în apropiere sfântului lăcaş. Din soborul slujitorilor au făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, părintele protopop Vasile Lăiu şi părintele paroh Costică Liga.

În omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul Huşilor a explicat noţiunea de „aproapele nostru”: „aproapele nostru este cel pe care îl considerăm cel mai departe din punct de vedere sufletesc, al mentalităţilor pe care le avem. Noi înţelegem prin aproapele pe cel care este în proximitatea noastră. Parabola ne spune că departele nostru devine aproapele nostru prin atitudinea noastră de dragoste, de atenţie şi de milă.”

În continuare, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre nevoia fiecăruia de a primi atenţia cuvenită din partea semenilor:

„Evanghelia ne învaţă că nu este suficient să iubeşti, este foarte important şi să fii atent! A fi atent cu cel de lângă tine înseamnă această capacitate extraordinară de a citi nevoile celuilalt! De a veni în întâmpinarea lui când este într-o situaţie de răscruce, de îndurerare şi să te apleci asupra lui. (...)

Cât de important este să găsim astfel de oameni care să fie atenţi când noi avem nevoie de ajutorul celuilalt! Cel mai cumplit lucru nu este sărăcia sau dispreţul altuia, cel mai groaznic lucru este să simţi că nimeni nu te iubeşte, că nu este nimeni care să-ţi împărtăşească dragostea lui.

Suntem înconjuraţi de atâtea persoane, de oameni pe care îi considerăm prieteni şi, cu toate acestea, ne trăim şi noi singurătăţile noastre, durerile şi rănile noastre. Cel pe care îl considerăm cel mai nedemn de a fi ajutat, el ar trebui să devină aproapele!”

De asemenea, Preasfinţitul Ignatie a răspuns la întrebarea „de ce nu reuşim să-i ajutăm pe cei care au foarte mare nevoie de noi şi astfel să devenim aproapele lor?”: „Noi nu-i ajutăm pe cei din jur căci ne grăbim întotdeauna, suntem permanent sub presiunea timpului şi nu mai avem răgazul necesar să ne aplecăm asupra nevoilor celor din jur”.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a oferit diplome de vrednicie tuturor celor care au contribuit la refacerea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş.