Naşterea Maicii Domnului a fost cinstită astăzi la Mănăstirea Alexandru Vlahuţă din Protopopiatul Bârlad, de aproximativ 1000 de credincioşi veniţi să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, cu prilejul hramului sfântului aşezământ.

Din soborul  de peste 20 de slujitori a făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi şi părintele stareţ al mănăstirii, protosinghelul Zaharia Curteanu. Răspunsurile la strană au fost date de corul „Macarie Ieromonahul” din Suceava.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Părintele Episcop Ignatie a motivat de ce noi o iubim atât de mult pe Maica Domnului:

„Sfinţii Părinţi care s-au aplecat asupra tainei Maicii Domnului au afirmat că ea ne-a făcut cea mai mare bucurie.

Fiecare dintre noi am trăit experienţa aşteptării întâlnirii cu o persoană care ne este foarte dragă, după un timp foarte îndelungat. Cu cât aşteptarea este mai îndelungată, cu atât bucuria întâlnirii este pe măsură.

Omenirea a aşteptat atâtea veacuri să vină în lume o făptură curată, neprihănită, care să împlinească voia lui Dumnezeu şi fie deschisă, disponibilă,  să-I spună: da Doamne, vreau să vii să Te zămisleşti din trupul meu! (...)

Venirea Sfintei Fecioare Maria în lume a însemnat aşadar foarte multă bucurie, căci din ea S-a născut Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos.

Prin urmare, ea ne-a făcut cea mai mare bucurie, prin venirea sa în lume şi prin pregătirea pe care a făcut-o ca să poată deveni ea însăşi un templu, biserică, în care să Se aşeze Hristos. Dacă Maica Domnului nu ar fi fost o făptură curată, frumoasă, Fiul lui Dumnezeu nu S-ar fi întrupat din ea. (...)

O iubim pe Maica Domnului pentru că ea L-a adus pe Dumnezeu printre oameni şi pentru că, prin ea, avem o inimă de mamă acolo, în ceruri, pentru fiecare dintre noi!”

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Ignatie a hirotonit în treapta de ierodiacon pe monahul Hrisostom Zanet, vieţuitor al acestei mănăstiri.

La finalul slujbei, părintele protosinghel Zaharia Curteanu, stareţul mănăstirii, a multumit Ierarhului Huşilor pentru bucuria de a fi împreună în rugăciune cu ocazia hramului închinat Naşterii Maicii Domnului.

A urmat apoi un moment dedicat excelenţei în învăţătură: cinci tineri din Episcopia Huşilor, cu rezultate deosebite, au fost premiaţi la iniţiativa părintelui stareţ, oferindu-li-se câte o Diplomă de Merit şi o importantă sumă de bani.

 

Ultimele articole