În Duminica a XXIX-a după Rusalii, Preafinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din municipiul Bârlad, răspunzând invitaţiei preoţilor Laurenţiu Cozma şi Sorinel Vârlan, slujitori în această comunitate.

Din soborul preoţilor a făcut parte şi părintele protopop Vasile Lăiu. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, Ierarhul Huşilor a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Rareş Bădărău.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Părintele Episcop Ignatie a explicat, pornind de la Evanghelia vindecării celor 10 leproşi, modul în care trebuie să ne raportăm la recunoştinţă:

„Noi credem, sau deducem în mod eronat că Iisus, atunci când se întoarce cel de alt neam şi Îi mulţumeşte, întrebând unde sunt ceilalti, credem că Hristos a cerşit recunoştinţă şi, prin extensie, şi nouă ni s-ar cuveni aceasta.

Este un mare păcat să cerşeşti recunoştinţă atunci când faci un bine! Evanghelia nicidecum nu sugerează acest lucru!

Hristos, când a întrebat unde sunt ceilalţi care s-au vindecat, nu se încadrează în tipologia celui care cerşeşte recunoştinţa. Cum se comportă cineva care cerşeşte recunoştinţă? Un prim indiciu că suntem stăpâniţi de acest păcat, este reproşul. Dacă facem un bine, iar acea persoană nu ne mulţumeşte, sau se comportă total inadecvat faţă de binele făcut, primul lucru instinctiv pe care îl facem este să îi reproşăm. Apoi te mânii, iar în ultimă instanţă, te răzbuni. Şi o pedepseşti, nemaifăcându-i niciun bine. O radiezi din registrul existenţei tale.

Hristos nu se încadrează în această tipologie. El ne învaţă cum să ne comportăm. Cuvântul acesta, „nu au fost 10 care s-au vindecat, ceilalţi unde sunt?” nu se adresează celor care fac binele, ci celor care beneficiază de bunătatea celor din jurul lor.”

În continuare, Ierarhul Huşilor a arătatcă în spatele dorinţei de a primi recunoştinţă, se ascunde mândria:

„Dumnezeu nu se comportă ca noi oamenii. El face binele dezinteresat! Evanghelia nu numai că ne învaţă că trebuie să fim recunoscători, ci ne mai învaţă şi că e păcat să cerşeşti recunoştinţa!

A cerşi recunoştinţa trădează foarte multă mândrie. Faci o faptă bună pentru că vrei să fii lăudat, să îţi hrăneşti orgoliul, nu te gândeşti la celălalt.

Când faci o faptă bună, din punct de vedere duhovnicesc, pe tine te ajuţi! Cel de lângă tine îţi dă ocazia să îţi manifeşti dragostea. Îţi dă o şansă să fii om bun!”

Preasfinţitul Părinte Ignatie a explicat că din comportamentul leproşilor vindecaţi de Hristos se desprinde o virtute de care trebuie să ţinem mai mult seama:

„Există un amănunt care scoate în evidenţă atitudinea foarte delicată a acestor leproşi. Ei se întâlnesc cu Hristos şi Îl roagă să îi vindece. Iar Domnul le zice să meargă la preoţi, iar pe cale s-au vindecat. Cred că noi ne-am fi comportat altfel, am fi spus că nu suntem încă vindecaţi, să ne vindece pe loc, că nu putem să mergem aşa la preoţi. Leproşii au avut încredere în cuvântul lui Dumnezeu. Acest lucru înseamnă ascultarea, de care vorbim noi în Biserică. Ascultarea nu este niciodată iraţională. Poate fi ilogică, nu o înţelegi câteodată pe moment. Însă dacă acţionezi precum aceşti leproşi, ascultarea în sine îţi dezvăluie sensul a ceea ce ţi s-a cerut să faci. (...)

Faceţi un mic test: socotiţi pe parcursul unei zile de câte ori aţi mulţumit lui Dumnezeu şi de câte ori aţi cerut un lucru. Procentajul este mult mai mare în privinţa cererilor. E mult mai uşor să ceri, dar foarte greu să mulţumeşti.”

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a făcut un apel către toţi cei prezenţi, precum şi către familiile lor, pentru a contribui la strângerea sumei de bani necesară pentru operaţie tânărului Rareș Nicolae Diaconu, din Vaslui, elev de excepție al Liceului Teoretic “Emil Racoviță" din Vaslui, diagnosticat cu cancer osos, osteosarcom, formă galopantă.

Amintim că Episcopia Huşilor, precum şi numeroase persoane şi instituţii publice sau private s-au arătat solidari cu acest caz, Părintele Episcop Ignatie insistând că „prin rugăciune şi acţiune concretă putem să îi fim alături”.