Sâmbătă după-amiază, 3 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba Vecerniei Mari și a Litiei în Parohia Unțești, Protopopiatul Bârlad.

Alături de Preasfinția Sa au slujit și părintele protopop Vasile Lăiu și părintele paroh Ioan Frunză.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a afirmat că prin asumarea crucii putem să resimțim, starea de rai spiritual:

Duminica a III-a din Postul Paștilor este dedicată cinstirii Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, altarul pe care S-a jertfit Hristos, din dragoste pentru noi, oamenii.

Într-una din cântările de la Vecernie, Crucea cea făcătoare de viață a fost numită «raiul preafrumos al Bisericii», în sensul că starea de rai o simțim acolo unde este bucurie, lumină, dragoste și jertfă.

Noi, atunci când avem unele experiențe deosebite, pline de bucurie și de împlinire sufletească, ne exprimăm astfel: «mă simt ca în rai».

Dacă am întreba ce înseamnă această sintagmă, cei în cauză nu ne vor putea răspunde decât că simt bucurie, lumină și plinătate interioară.

Ori de câte ori ne străduim să fim oameni ai bucuriei, ai luminii și ai jertfei, deja trăim starea de rai. Toate acestea necesită efort din partea noastră, într-o lume care se arată tot mai ispititoare prin întunericul ei, prin deznădejdea ei, prin ura ei și prin nepăsare.

Noi creștinii - cei care ar trebui să ducem o viață asumată, conștientă, în Hristos - ar trebui să răspândim bucurie, lumină, iubire si jertfă, prin tot ceea ce facem, fie în familie, la locul de muncă sau în societate. Numai în felul acesta suntem și noi părtași bucuriilor pe care ni le împărtășește Sfânta Cruce.

Tot efortul nostru din acest post, de a ne abține de la un anumit tip de alimentație, strădania noastră de a fi mai buni, mai răbdători, mai rugători, are drept scop câștigarea luminii, a bucuriei, a dragostei și, mai ales, a jertfei.

Să ne ajute Domnul, ca, prin tot ceea ce facem, să trăim starea de rai duhovnicesc. În felul acesta putem spune că am asumat Crucea lui Hristos, Care ne spune: «cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie».

La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Ioan Frunză, în semn de prețuire și de mulțumire pentru întreaga activitate pastorală, întinsă pe parcursul a mai bine de 52 de ani.

Ierarhul Hușilor i-a mulțumit părintelui Ioan Frunză, în mijlocul credincioșilor din Unțești, pentru statornicia, jertfelnicia și buna cuviință cu care a înțeles să ilustreze slujirea preoțească pe parcursul întregii sale activități.