În după-amiaza zilei de sâmbătă, 17 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a sfințit clopotele Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Grigorie Palama” din municipiul Bârlad, sfânt locaș ce se apropie de finalizare.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și părinții consilieri de la Centrul Eparhial Huși, părintele protopop Vasile Lăiu și părintele paroh Ciprian Aurelian Tacu.
În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a creionat rolul clopotelor și chemarea pe care ne-o fac:
Am chemat harul și binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru ca glasul acestor clopote să ne îmboldească să venim în casa Domnului, să căutăm clipe de liniște sufletească, de trăire autentică a credinţei și, mai ales, de comuniune cu El.
Clopotele, odată sfinţite, ne dau un semnal, că trebuie să ne îndreptăm pașii înspre biserică – locul unde Îl întâlnim pe Dumnezeu.
Omul modern pune raţiunea mai presus de orice, fără să țină cont de faptul că existenţa noastră nu este numai una biologică, ci avem și o dimensiune spirituală. Între cele suflet (credinţă) și raţiune (ceea ce gândim) trebuie să fie o simfonie, nicidecum să se excludă una pe cealaltă.
Un al doilea dar pe care îl au clopotele, pe lângă acela de a ne chema la rugăciune, este că, atunci când în văzduh este vreme rea – tunete, fulgere sau grindină –, clopotele, prin sunetele lor, au darul de a însenina vremea, de a o face mai blândă.
Transpunând acest rol al clopotelor în viaţa noastră, ori de câte ori răspundem sunetului acestora și venim la rugăciune, dacă în sufletul nostru este viforniţă, vreme rea (tunete și fulgere), totul se înseninează, prin rugăciune și liniște, în preajma lui Dumnezeu.
Cu toţii ne dorim cât mai multă liniște, cât mai multă înţelepciune și cât mai multă dragoste.
Așa cum sublinia cineva foarte frumos, lumea de astăzi suferă de un mare deficit de dragoste – suntem într-o criză sufletească, pentru că nu mai avem capacitatea de a ne iubi unul pe celălalt.
Venirea la biserică și întâlnirea cu Hristos, Care este iubire, nu înseamnă altceva decât că noi ne luăm angajamentul să fim mai înţelegători, să răspândim mai multă iubire și îngăduinţă în jurul nostru.
De multe ori, chiar și critica pe care o facem, cu orice preţ, la anumite situaţii care nu ne convin, trădează, de fapt, un suflet rău. Unde nu există un strop de îngăduinţă pentru neputinţele (defectele) celorlalţi, este un indiciu foarte clar că în noi este multă răutate.
Părintele Episcop Ignatie a mulțumit celor care s-au implicat în achiziționarea noilor clopote și a policandrelor, precum și tuturor celor care sprijină lucrările la noua biserică, ce va îmbrăca veșmântul sfințirii în data de 13 noiembrie 2022.
De asemenea, Preasfinția Sa a remarcat faptul că sfântul locaș din Bârlad este singurul din Eparhie și printre puținele din țară care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Grigorie Palama.
Anul 2022 a fost proclamat în Patriarhia Română ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Tot în după-amiaza zilei de sâmbătă, 17 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a fost prezent și în mijlocul credincioșilor din Parohia Grăjdeni, Protopopiatul Bârlad, sfințind noile clopote ale lăcașului de cult din localitate.