În Duminica Ortodoxiei, 17 martie a.c., Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Bârlad, cunoscută ca Biserica Domnească.

După citirea pericopei evanghelice, în omilia rostită, Ierarhul Huşilor a vorbit despre semnul identităţii noastre ortodoxe:

„De ce Biserica a considerat să identifice Ortodoxia cu icoana? De ce nu s-a ales altceva din trăirea ortodoxă, de exemplu Sfânta Liturghie, sau slujbele pe care le avem, sau nevoinţa caracteristică Ortodoxiei, asceza pe care noi o dăruim lui Dumnezeu? De ce nu s-a ales postul, care înseamnă afirmarea libertăţii noastre asupra unei vieţi instinctuale?

Icoana este expresia cea mai fidelă a tot ceea ce implică modul nostru de trăire ortodox, adică drept, adevărat şi autentic. Aceasta înseamnă Ortodoxie: dreaptă slăvire a lui Dumnezeu, autenticitate.

Biserica a rânduit să fie identificată Ortodoxia cu icoana pentru că icoana înseamnă faţa lui Dumnezeu pentru noi oamenii.

Când intrăm într-o biserică, spunem că privim icoanele. De fapt, este invers: Dumnezeu, din icoană, faţa Lui, faţa sfinţilor din icoane sunt cele care te privesc. Tu nu faci altceva decât să iei act de această privire a lui Dumnezeu îndreptată către tine. Aceasta este diferenţa dintre icoană şi orice fel de imagine. Imaginile, tu eşti cel care le priveşti, pe când icoana este cea care te priveşte şi îţi aduce aminte că aşa trebuie să ajungi şi tu.”

„Ortodoxia înseamnă în primul rând vederea feţei lui Dumnezeu, faţa umană şi totodată eternă a lui Dumnezeu.”

„În Cartea Facerii ni se spune că Dumnezeu L-a făcut pe om după chipul Său. În limba greacă, pentru substantivul „chip” se foloseşte cuvântul „icoană”. Suntem toţi icoanele lui Dumnezeu. Noi ne uităm la icoană, şi icoana ne priveşte pe noi mai întâi, ca să ne aducă aminte cum trebuie să devenim.

Prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu, prin arătarea feţei Lui, ne permanentizăm starea de icoane ale lui Dumnezeu. (...)

Faţa unui om, chipul lui, concentrează întreaga lui spiritualitate, întreaga lui viaţă sufletească.

Duminica de astăzi este duminica feţei lui Dumnezeu care se arată nouă oamenilor. Aceasta este Ortodoxia: este trăire, vedere a chipului lui Dumnezeu. (...)

În lumea de astăzi suntem invadaţi şi de imagini care ne poluează spiritual, există o toxicitate a imaginilor pe care le vedem. Ele sunt un atentat la curăţenia privirii noastre duhovniceşti. Ortodoxia înseamnă în primul rând vederea feţei lui Dumnezeu, faţa umană şi totodată eternă a lui Dumnezeu.”

În cadrul slujbei, părintele protopop Vasile Lăiu a dat citire Scrisorii pastorale la Duminica Ortodoxiei, transmisă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a îndemnat insistent pe preoţii slujitori (părintele Teofil Ştefănică şi părintele Daniel Agapi) şi pe credincioşii prezenţi, să se implice neîntârziat în restaurarea Bisericii Domnească, care nu mai poate suferi nicio amânare, pentru a redeveni ceea ce a fost dintru început, o biserică reprezentativă pentru municipiul Bârlad, pentru a redeveni „mireasa spirituală a lui Hristos”. De asemenea, Ierarhul Huşilor a scos în evidență disponibilitatea conducerii Primăriei Bârlad și a Consiliului Local de a sprijini această lucrare de restaurare.