Duminică 07 martie 2021, la Catedrala mitropolitană din Iași, a avut loc Sfânta Liturghie arhierească și slujba de hirotonie a noului ierarh, PS Nichifor Botoşăneanul, săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După cântarea „Sfinte Dumnezeule” din cadrul Sfintei Liturghii arhierești, IPS Părinte Mitropolit Teofan a săvârşit Sfânta Taină a Hirotoniei întru arhiereu pentru ipopsifiul Nichifor. După hirotonie, în faţa uşilor împărăteşti, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a prezentat poporului pe noul Episcop vicar eparhial, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, căruia i-au fost oferite veşmintele şi însemnele arhiereşti: sacosul, omoforul, crucea pectorală, engolpionul şi mitra.

La finalul Liturghiei, în cadrul ceremoniei de întronizare, a fost citit Actul patriarhal de confirmare a alegerii noului episcop de către Sfântul Sinod, semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În continuare, IPS Părinte Teofan a îmbrăcat cu mantia arhierească pe Preasfinţitul Nichifor şi i-a înmânat cârja arhierească, precum și crucea de binecuvântare din partea Părintelui Patriarh, după care noul arhiereu a fost condus spre scaunul episcopal. A urmat cuvântul Părintelui Mitropolit Teofan și cuvântul noului ierarh.

La slujbă au fost prezente oficialități locale și județene, precum și numeroși monahi și credincioşi. Cei care nu au avut posibilitatea de a asista din interiorul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, unde a fost un număr limitat de locuri, au putut urmări desfăşurarea evenimentelor pe trei ecrane de mari dimensiuni instalate în curtea Ansamblului Mitropolitan, unde spaţiile au fost delimitate corespunzător.

sursa: doxologia.ro