Sâmbătă, 24 iunie 2023, când Biserica sărbătorește Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou la Suceava, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de șase ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Din soborul slujitor au mai făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură prin care a evidențiat rolul de modele pe care cei doi Sfinți Ioan prăznuiți astăzi ar trebui să îl aibă în viața noastră prin multitudinea virtuților cu care și-au împodobit viața.

„Sfinții Ioan Botezătorul și Ioan cel Nou de la Suceava se întâlnesc în același drum al mărturisirii, pentru că nu s-au temut de stăpânitorii acestei lumi, cum de multe ori ne temem noi, ce zice unul, ce zice altul, ce îți zic cei mai mari, ce îți zic cei mai mici; foarte rar ne gândim și ce zice Dumnezeu în această situație. Ei au căutat să vadă ce zice Dumnezeu, ce gândește Dumnezeu. În orice situație concretă din viață și-au urmat gândul lui Dumnezeu și nu gândurile oamenilor. De aceea, iubiți credincioși, sfinții Ioan Botezătorul și Ioan cel Nou de la Suceava sunt chipuri binecuvântate care inspiră pe tot omul, dar inspiră în mod special pe cei tineri și pe părinții lor. (…) Creștinul adevărat este atent, veghează, dar nu-și pierde niciodată nădejdea. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute în această statornicie a credinței, să ne dăruiască puterea de a ne lăsa inspirați de chipurile sfinților, de a încerca, pe măsura noastră, să mergem pe același drum pe care au călătorit ei și să ascultăm cuvântul Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Romani care zice, adresându-se acestora, Dumnezeul nădejdii să vă umple pe voi de toată bucuria şi pacea în credinţă, ca să prisosească nădejdea voastră, prin puterea Duhului Sfânt”.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit binefăcătorilor și sprijinitorilor lucrării Bisericii distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe. Cei care au primit Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au fost: domnul Hanna Hannania, primar al orașului Bethleem – Palestina, domnul Nikos Hadjistephanou, primar al orașului Karavas – Cipru și domnul contraamiral (r) Ion Condur, comandant al flotei Marinei Militare Române.

Următorul moment a fost dedicat celor mai recente apariții editoriale ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: primul volum al seriei a III-a din „Candela. Revistă de teologie și cultură a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților” și „Luca Arbure – Portarul Sucevei”, semnată de arhid. Vasile M. Demciuc.

În încheiere, chiriarhul locului a mulțumit arhiereilor, soborului slujitor, pelerinilor pentru împreuna-rugăciune în această zi deosebit de importantă pentru Suceava și a transmis gândul de recunoștință  către toți cei care s-au implicat în organizarea evenimentelor sau care au participat la sărbătoarea hramului și au contribuit la buna desfășurare a acesteia.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai oficialităților centrale și locale, a unui numeros personal clerical și monahal și mai ales a mulțimii impresionante de credincioși și credincioase aduși împreună de râvna față de Dumnezeu și de dragostea purtată prietenului sufletului lor, Sfântul Ioan cel Nou.

sursa: arhiepiscopiasucevei.ro