Sfinţii Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învăţământului teologic, au fost serbaţi marți și la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, cu Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și cu  Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Studenţii teologi ieşeni de la toate secţiile au participat marți, 30 ianuarie a.c., la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, cu Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și cu  Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Alături de cei patru ierarhi a slujit un sobor de preoţi şi diaconi format din profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Mitropolitul Iosif Naniescu” al facultății.

Conform tradiției, un student din anul IV de la secția Teologie Pastorală din cadrul Facultății de Teologie, Alexandru Oprea, a rostit o predică referitoare la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

La finalul slujbei, cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim: „Astăzi, așa cum ați înțeles din conținutul Sfintei Liturghii, este o sărbătoare deosebită în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe prin aceea că sărbătorim pe cei mai mari corifei ai teologiei universale, atât în Occidentul, cât și în Orientul creștin. Acești mari teologi, Vasile cel Mare, Grigorie cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur au marcat teologia, adică învățătura noastră de credință. Aceștia au trasat direcțiile teologice pastoral misionare și administrative ale Bisericii când ea era în timpul cel mai desăvârșit, întrucât secolul al IV-lea este cunoscut ca «secolul de aur» al creștinătății, Ierarhii sfinți au marcat teologia cu operele și cu activitatea lor. Așa cum cuvântul lui Hristos, cuvântul Evangheliei, nu se epuizează, nu este vechi, ci este permanent înnoitor, tot așa credem că și operele exegetice, omiliile și tratatele de teologie ale Sfinților Trei Ierarhi sunt importante și normative pentru Biserică. Dogmele și învățăturile trebuiesc, dragii mei, trăite, nu numaidecât interpretate sau discutate. Sfinții Trei Ierarhi, înainte să le fixeze, le-au trăit plenar în viața lor curentă. Tocmai de aceea sunt în primul rând sfinți ai bisericii și nu doar profesori de teologie”. Ierarhul a specificat și de ce Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți împreună: „Ei sunt cinstiți împreună tocmai pentru a arăta egalitatea lor în ceea ce privește asemănarea lor cu Dumnezeu. Noi, în calitate de creștini, nu trebuie să lucrăm în această lume decât numai pentru a dobândi darurile Duhului Sfânt și pentru a ajunge la limanul mântuirii, adică să fim cu Dumnezeu. Acesta este scopul existenței noastre pe pământ: să fim asemenea cu Dumnezeu!”.

De asemenea, părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul facultăţii de teologie ieşene, a mulțumit ierarhilor pentru prezență, tinerilor teologi și credincioșilor prezenți, punctând câteva elemente comune prin care Sfinții Trei ierarhi au ajuns să ocupe un loc aparte între sfinții Bisericii: „La statutul și statura lor duhovnicească au contribuit trei elemente fundamentale: familia, școala și Biserica. Toți trei au avut mame sfinte: Sfânta Emilia, Sfânta Nona și Sfânta Antuza. Au parcurs cele mai importante școli ale vremii, cu mențiunea că nu erau școli creștine, dar au știut, după cum spunea Sfântul Vasile cel Mare, să aleagă nectarul de pretutindeni, ajungând să creștineze învățământul. Iar Biserica avea ierarhi, avea slujitori și credincioși de înaltă ținută. De aceea cred că trebuie să redescoperim și să înnoim taina familiei, să readucem în centru școala, iar Biserica să-și împlinească mai departe lucrarea ei mântuitoare”.

Pe Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, îi sărbătorim împreună pe 30 ianuarie, ca pe cei mai mari învăţători şi păstori ai Bisericii și prăznuim roadele pe care multa lor strădanie le-a adus Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos. În sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţii Trei Ierarhi au şi date individuale de pomenire: Sf. Vasile pe 1 ianuarie, Sf. Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Sf. Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie şi 13 noiembrie. Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.

Ultimele articole