Miercuri, 2 februarie 2022, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Catedrala Mitropolitană din Iași și-a sărbătorit hramul istoric. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sanctus” a Catedralei Mitropolitane din Iași. De asemenea, în această zi, credincioșii au putut participa la Sfânta Liturghie și în Paraclisul „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, dar și în Biserica „Sfântul Gheorghe” - vechea Catedrală Mitropolitană.

După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Părinte Damaschin Dorneanul, care a subliniat: Am putea numi sărbătoarea de astăzi - fără să ne rezumăm doar la asta - ca fiind un praznic al așteptării, dar nu doar a unei așteptări și atât, ci a uneia care acum se împlinește, a unei așteptări care a ajuns la capăt, o așteptare care acum își găsește deznodământul, o bucurie după atâta așteptare. Dreptul Simeon este, într-un fel, exponentul tuturor celor care în Vechiul Legământ au așteptat, nu puțin, să-l vadă pe Răscumpărătorul, pe Cel Promis. Dreptul Simeon nu a spus doar despre el însuși «Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne», ci într-un fel, el s-a referit la toți oamenii, sloboziți în acel moment de tensiunea așteptării Mântuitorului. Pruncul primit în brațe de Dreptul Simeon este împlinirea așteptării, după cum zicem și noi la fiecare Sfântă Liturghie: „Plinirea Legii și a prorocilor Tu Însuți fiind, Hristoase Dumnezeul nostru, umple de bucurie și de veselie inimile noastre”.

La finalul slujbei a adresat un scurt cuvânt credincioșilor Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, care a amintit că 2 februarie este „Ziua Internațională a Tineretului Ortodox”. Cu acest prilej, la recomandarea Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ridicat la treapta de iconom stavrofor trei preoți din Arhiepiscopia Iașilor, care s-au evidențiat prin activitățile deosebite cu tinerii.

sursa: doxologia.ro

Ultimele articole