Marți, 23 martie 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a participat, la invitația Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, la slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din municipiul Edineţ, Basarabia.

Ierarhul Hușilor a fost însoțit de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

La eveniment a fost prezent și Excelenţa Sa, domnul Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi, precum şi domnul Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineţ.

În cuvântul adresat celor de față, Părintele Episcop Ignatie a afirmat că o biserică de zid se edifică concomitent cu biserica din sufletele credincioșilor:

„Ceea ce face un slujitor al Bisericii prin lucrarea lui este să ridice biserici în sufletele oamenilor și să îi conștientizeze pe oameni că ei înșiși sunt o biserică, prin Taina Sfântului Botez.  

Biserica din suflet are nevoie și de un spațiu adecvat, de zidurile fizice.

Dacă nu vom fi atenți de bisericile din sufletele oamenilor, pe care să le consolidăm, prin lucrare, prin rugăciune, prin spovedanie, prin împărtășanie, atunci zidurile bisericilor nu mai au aceeași strălucire.

Într-o rugăciune din cadrul acestei slujbe ni se spune că Hristos, prin scump Sângele Său, a întemeiat Biserica, prin moartea Sa a ridicat-o, prin Învierea Sa a desăvârșit-o, prin Înălțarea Sa a binecuvântat-o și prin Pogorârea Sfântului Duh a sfințit-o.

Hristos a întemeiat Biserica prin Sângele Său pentru că sângele înseamnă viață. A dat viață Bisericii.

De acum, această biserică capătă viață. Va fi ridicată prin jertfă, pentru că moartea lui Hristos înseamnă jertfă.

Biserica aceasta va putea fi ridicată dacă punem, la temelia ei, din jertfa și din priceperea noastră. Va ajunge să fie desăvârșită, luminoasă și strălucită, prin Înviere, prin comuniune. Va ajunge să fie binecuvântată când se va înălța și va ajunge să fie sfințită”.

Preasfinția Sa a mulțumit Preasfințitului Părinte Antonie pentru invitație, afirmând că Ierarhul român de la Bălți este „o prezență frumoasă românească, o flacără care arde permanent pentru credință și neam”.

La rândul său, Preasfințitul Antonie a afirmat că și-a dorit foarte mult ca Părintele Episcop Ignatie să fie prezent la acest moment unic din istoria Episcopiei de Bălţi, ca simbol al unității românești de pe ambele maluri ale Prutului, menţionând totodată că este pentru prima dată când, la o slujbă de sfinţire a pietrei de temelie pentru un nou sfânt locaş, participă un ierarh din ţară.

Potrivit Biroului de presă al Episcopiei de Bălți, Preasfințitul Antonie a specificat faptul că slujba de sfinţire a pietrei de temelie a noului sfânt locaş din Edineţ este o ofrandă adusă zilei de 27 martie, ziua unirii Basarabiei cu Patria Mamă – România.