Luni, 2 mai 2022, a debutat, la Caransebeș, Simpozionul Internațional „Rugăciunea și mărturisirea în viața Bisericii și relevanța lor pentru societatea post-modernă”.

Manifestarea culturală a reunit ierarhi, preoți, teologi, cercetători și istorici, atât din țară, cât și din străinătate.

Evenimentul face parte din cadrul „Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului” și s-a derulat în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial.

La lucrările Simpozionului a participat și PS Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și PS Daniil Densușeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

De asemenea, au luat parte PS Josef Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara și PS Ioan Călin Bot, episcop auxiliar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj. Totodată, a fost prezentă la acest eveniment și doamna Prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Înainte de comunicările în plen şi cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor prezenţi, Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeşului a susținut un recital de cântări pascale și troparele sfinților isihaști, iar Părintele Episcop Lucian a expus câteva pasaje din „Imnele iubirii Dumnezeiești” ale Sfântului Simeon Noul Teolog.

În continuare ierarhii prezenți au susținut comunicări, având ca temă Anul omagial și Anul comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

Comunicarea prezentată de Părintele Episcop Ignatie al Hușilor s-a intitulat: „Mintea isihastă și filocalică” în gândirea teologică a lui Calist Catafyghiotul/Angelicoude.

Simpozionul a continuat după-amiază pe mai multe secțiuni. Secțiunea teologie biblică și sistematică s-a desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial, iar cea de istorie în sala de festivități „Episcop Emilian Birdaș” a Catedralei episcopale „Învierea Domnului”, respectiv Galeria de artă „Corneliu Baba” din incinta Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș. Și marți, 3 mai, lucrările se vor desfășura în același format.

sursa: episcopiacaransebesului.ro