În a doua zi de Paști, credincioșii din Brașov au participat, în număr mare, la sfințirea picturii Bisericii „Învierea Domnului” din oraș. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, și un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii locașului de cult și alți preoți de la bisericile din oraș. Cei doi arhierei au sfințit catapeteasma și pictura locașului de cult, iar mai apoi au oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly” din Brașov.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Ignatie care a vorbit credincioșilor despre răscumpărarea adusă oamenilor prin Învierea Domnului și despre Sfântul Gheorghe, marele mucenic prăznuit în acest an în a doua zi de Paști:
„Hristos, prin Învierea Sa, a venit să dea puls umanităţii, care, din pricina păcatului, era muribundă. Păcatul este cel care ne ucide din punct de vedere spiritual. Ne dezumanizează. Nimic nu umileşte pe om mai mult decât păcatul. Oricâtă desconsiderare ai primi din partea celui de lângă tine, nimic nu te umileşte mai mult decât păcatul.
Învierea lui Hristos este marea întâlnire dintre Adam și Eva, în iad. Și de acolo, Hristos, prin Adam și Eva, face o transfuzie de viață întregii umanități și ne dă, obiectiv vorbind, puterea aceasta să ne asumăm adevărul unic din istoria umanității, adevăr absolut nou și anume că moartea este biruită.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cel care, prin mucenicia sa, a trăit la modul plenar acest adevăr. Pentru un mucenic nimic nu este mai important decât această energie a Învierii lui Hristos, transpusă în adevărul că moartea nu mai înseamnă nimic odată cu Învierea lui Hristos. (…) Hristos este Cel care ridică pe fiecare om care se află în iadul păcatului. Îl ridică de încheieturile mâinilor, așa cum i-a ridicat pe Adam și Eva, dându-le puls, dându-le viață, entuziasm, energie.”
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu i-a hirotesit iconomi stavrofori pe cei doi preoți ai bisericii, părintele Marius Ioan Popa și părintele Marius Constantin Uță, iar părintele Ion Dinu, ctitorul bisericii, în prezent ieșit la pensie, a primit din partea Părintelui Mitropolit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, Consiliului Județean Brașov care a sprijinit lucrările la această biserică, precum și pictorului Paul Bătăiosu.
Părintele Mitropolit i-a felicitat și le-a mulțumit preoților și credincioșilor de la biserica brașoveană pentru eforturile depuse ca, în doar trei ani de la târnosirea locașului de cult, să susțină pictarea interioară.
„Biserica dumneavoastră are un hram mare, cea mai mare sărbătoare din timpul anului bisericesc, praznicul de care depind toate celelalte sărbători. Mai presus de toate, acest hram ar trebui prăznuit în fiecare duminică, pentru că fiecare duminică este o sărbătoare a Învierii Domnului. În această săptămână, numită Săptămâna Luminată, Biserica a rânduit să găsim mărturiile despre arătările Mântuitorului Iisus Hristos după Învierea Sa”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Sursa, Foto credit: mitropolia-ardealului.ro