Sâmbătă, 09 martie a.c., Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică ce se va ridica în Parohia Broşteni, comuna Ivăneşti, Protopopiatul Vaslui.

Noul locaş de cult va avea hramurile “Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă” şi “Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie”.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul Huşilor a făcut referire la locul pe care îl ocupă un locaş de cult în viaţa creştinului:

“Dumnezeu ne-a învrednicit să sfinţim locul acesta, care va deveni casa Lui şi spaţiu de îndumnezeire pentru fiecare dintre noi. Acest lucru înseamnă ridicarea unei biserici în care noi să Îl întâlnim pe Hristos. Îl întâlnim prin excelenţă în Sfânta Liturghie, în Sfânta Împărtăşanie, dar şi în rugăciunile pe care le săvârşim.

Necesită foarte multă jertfă ridicarea unei biserici! Într-una din rugăciunile de la Slujba punerii pietrei de temelie a bisericii se spune că: „Hristos, prin scumpul Său sânge, a întemeiat Biserica, prin Învierea Sa a ridicat-o, prin Înălţarea Sa, a binecuvântat-o şi prin Pogorârea Duhului Sfânt, a sfinţit-o şi a răspândit-o”. Adevărata temelie a fiecărei biserici este Hristos Cel răstignit şi înviat, despre care trebuie să dăm mărturie, fiecare dintre noi în parte, prin viaţa noastră, prin gândurile şi atitudinile noastre.”

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a arătat că ridicarea unei biserici presupune multă jertfă:

„Este un act de curaj să vă asumaţi ridicarea bisericii în aceste vremuri de criză şi economică, dar mai ales spirituală, în care valorile ce ne reprezintă, care fac parte din identitatea noastră de creştini, sunt amplu sabotate de cei care nu împărtăşesc aceeaşi credinţă ca noi. (...)

Participarea credincioşilor la ridicarea unei biserici nu este numai una financiară, ci mai ales duhovnicească, prin rugăciune. Dacă vom pune la temelia bisericii în primul rând rugăciunea, vor veni şi celelalte de care avem nevoie.”

La final, Părintele Episcop Ignatie a oferit părintelui paroh Mihai Ambrosă, în dar, Sfântul Antimis pentru locaşul de cult.