Sâmbătă, 7 iunie 2025, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat, la mormântul Părintelui Arhimandrit Mina Dobzeu, din latura de est a Catedralei Episcopale din Huși, slujba Parastasului, la 7 ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Un numeros sobor de preoți, din care au făcut parte părinții consilieri de la Centrul Eparhial Huși, părinți stareți de la mănăstirile din Eparhie, și nu numai, au participat la acest moment de rugăciune și aducere aminte.

În cuvântul său, Ierarhul Hușilor a vorbit despre atitudinea constant mărturisitoare a Părintelui Arhimandrit Mina Dobzeu:

Se împlinesc  șapte ani de la trecerea în lumea veșniciei a mărturisitorului în vremuri de prigoană pentru Biserică, a ucenicului episcopului martir Grigorie Leu și a botezătorului marelui om de cultură, părintele Nicolae dela Rohia sau părintele Nicolae Steinhardt. 

Așa cum reiese cu foarte multă claritate din scrierile sale, din volumul de documente pe care l-am editat la Episcopia Hușilor grație unor cercetători deosebiți între care l-aș aminti pe domnul Adrian Nicolae Petcu, Părintele Mina, în întreaga sa viață, a fost un suflet consecvent cu adevărul. Nu a făcut niciun fel de rabat de la acesta. 

Nimic nu l-a încovoiat, nimic nu l-a determinat să aibă cel puțin o fărâmă de ezitare, pentru că în inima sa locuia ca prezență vie, însuși Adevărul  ființial, Hristos - Cel care S-a numit pe Sine Adevărul. Când Îl avem pe Hristos-Adevărul, Persoana în inima noastră, evident că nu mai putem avea niciun fel de părtășie cu minciuna. 

Iubind adevărul, de fapt Părintele Mina a iubit implicit lumina cea necreată de care am nădejdea că Dumnezeu îi face parte acum, din belșug, în Împărăția cerurilor. A iubit această lumină, a strigat-o - eu însumi l-am auzit de atâtea ori rostind acest cuvânt fie la liturghiile la care venea duminică de duminică sau în sărbători, fie cu alte prilejuri și evenimente pe care le organizam aici în curtea Episcopiei Hușilor.

Cred că cel mai bine l-a descris pe Părintele Mina, ucenicul său, Părintele Nicolae Steinhardt. Am găsit o mărturie în Jurnalul Fericirii, o carte arhicunoscută, tradusă acum și în limba engleză, în care face un portret duhovnicesc al acestui mare mărturisitor în vremuri de restriște și ostilitate pentru Biserică.

Așa cum deja știți, Părintele Mina este cel care în data de 15 martie 1960 l-a botezat într-o celulă, în chip smerit, dar cu forța duhului venită de sus, pe cel care avea să devină monahul Nicolae dela Rohia. Și la o lună după săvârșirea botezului Părintele Nicolae Steinhardt a consemnat în Jurnalul fericirii - în aprilie 1960, următoarele despre părintele Mina:

„Viața de mănăstire - își poartă rasa de când era flăcăiandru - l-a pregătit de minune pe părintele Mina, pe acest călugăr, pentru închisoare, și l-a învățat ceea ce este esențial pentru a răbda. Să știi să taci, să nu te mire și să nu te necăjească nimic, să fii surd, hotărât a îndura fără a crâcni sau fără a cârti, cum spun monahii, cu o egalitate oarbă și încăpățânată, având drept ideal nepăsarea.”

Cuvintele acestea sunt cele pe care l-au ajutat nu numai în perioada comunistă dar și după anii '90 să se identifice cu starea pe care Hristos a avut-o pe Cruce, răbdând ocările, batjocura, calomnia, ca indicii ale unei maturități duhovnicești, ca indicii ale sălășluirii dumnezeiești în sufletul său. 

Vă spuneam că Părintele Mina a fost consecvent cu adevărul. Știm despre cele „Trei strigăte împotriva antihristului”. Primul dintre ele a fost un manifest intitulat chiar „Adevărul” încă de pe vremea când era la Schitul Brădicești. În 1948 a lipit pe gardurile mănăstirii un manifest protest împotriva ideologiei marxiste, ateiste și materialiste care se instaurase în România. Fiind călugăr nu putea participa la proteste publice. Era unica formă de a se ridica și de a da glas adevărului care locuia cu atâta forță și putere în inima sa. 

Al doilea strigăt împotriva antihristului, a diavolului roșu care este comunismul, a fost în 1959, când a trimis o scrisoare tuturor ierarhilor români, cerându-le „să nu amestece untdelemnul din candela credinței cu petrolul ideologiei ateiste”. Acest lucru s-a întâmplat în urma unei vedenii pe care a avut-o Părintele Mina. 

Cel de-al treilea strigăt din anii 1986-1988 a fost concretizat în cele 7 scrisori trimise celui care se credea un fel de zeu, tovarășul Nicolae Ceaușescu. 

Un al patrulea strigăt, despre care nu se vorbește și sunt convins că dacă ar fi trăit în aceste vremuri, Părintele Mina l-ar fi rostit, l-a lăsat consemnat în urma unui interviu pe care l-a avut cu Părintele Teofil Părăian de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, aici, la Catedrala Episcopală din Huși, la pe 9 septembrie 2000. Eu cred acest al patrulea strigăt împotriva lui antihrist își găsește deplina actualitate și în vremurile pe care le trăim astăzi:

„Acum, sunt revoltat împotriva unui alt fel de manifestare împotriva lui antihrist. Dar sub o altă formă. Când apar acești proroci mincinoși, new age, spiritism, cu bioenergia, parapsihologia, cu paranormalul, satanismul, practicile yoga, toate acestea nu sunt decât o formă de pustiire a conștiinței omului și încercări de a-l cuceri și vrăji și nu de a-l mai constrânge ca pe timpul comunismului cu o metodă despotică de constrângere, de amenințare; dar îi vrăjește și-i atrage în aceste concepții străine în care omul umblă după senzațional și strig împotriva acestora. Am scris și președintelui, împotriva ateismului, împotriva prostituției și împotriva homosexualității. Am scris și Primului Ministru, am scris și parlamentarilor și bineînțeles, am scris și Preafericitului Părinte Patriarh și Sinodului și mai multor centre culturale. ”

Am convingerea că acest cuvânt, rostit acum 25 de ani, își are deplina actualitate în vremurile pe care le trăim cu atât mai mult cu cât, din nefericire, într-o manieră sfidătoare față de spiritualitatea ortodoxă, față de Biserica Ortodoxă, este organizat la București, chiar în această zi, o manifestare a tuturor celor care susțin sau sunt parte din această organizație a LGBT-iștilor, a celor care susțin homosexualitatea. 

Vedeți cât de vizionar a fost Părintele Mina în anii 2000, s-a ridicat împotriva acestor ideologii străine de spiritualitatea și de Tradiția frumoasă, autentică, a Bisericii noastre. Oamenii cred mai mult în new age, în energii, în idolatrizarea naturii decât în lucrarea Duhului Sfânt în această lume,  și în faptul de a susține cu întreaga ființă ceea ce noi numim adevărate binecuvântare: familia creștină.

Părintele Mina străjuiește aici, în curtea noastră a Episcopiei Hușilor, și dă în continuare mărturie despre ceea ce el a mărturisit cu atâta bucurie și lipsă de frică.

Să luăm ceva din duhul lui, să-l punem în inima noastră și în acest fel, în mod inteligent, delicat, cu noblețe, să rostim întotdeauna adevărul, mai ales atunci când nimeni nu este dispus să-l asculte sau când ne gândim că putem fi acum linșați mediatic. Și ca să vedeți că acest duh de mărturisire al părintelui Mina ne-a urmărit întotdeauna, am să vă spun ceea ce nu am devoalat în mod explicit, am făcut doar o simplă, să zicem, mărturie fără prea multe amănunte.

De asemenea, în cuvântul său, Ierarhul Hușilor a amintit și despre piedicile ideologice care au apărut în demersul publicării volumului „Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”:

În ziua lansării volumului de Documente despre părintele Mina, documente adunate cu multă migală și profesionalism de domnul Adrian Nicolae Petcu, din arhivele bisericești și laice, am amintit faptul că una dintre instituțiile Statului mi-a cerut, mie personal, să cenzurez, din Cuvântul introductiv, referințele la comunitatea LGBT, adică a celor ce susțin homosexualitatea. În acea Introducere spuneam că Părintele Mina s-a ridicat cu aceeași vehemență împotriva acestui curent, a acestei ideologii care vrea să răstoarne datele biologiei, datele pe care Dumnezeu le-a așezat în om și care sunt cele firești.

Unul dintre angajații instituției acesteia de Stat, CNSAS, în numele ei, mi-a spus insistent într-o corespondență că dacă nu renunț la acel pasaj, nu va publica volumul de Documente sub sigla CNSAS-ului. Sigur că noi am vrut să dăm o greutate științifică și aveam susținerea celui care era pe vremea respectivă președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului , părintele Radu Preda, și evident urma să fie în acest colectiv și pe coperta cărții noastre și sigla CNSAS-ului. Am refuzat acest lucru gândindu-mă că l-aș trăda pe părintele Mina care a mărturisit fără niciun fel de teamă și ezitare și a făcut pușcărie. Eu nu aș fi fost în situația să fac pușcărie dacă aș fi refuzat ceea ce unul dintre angajații acestei instituții a cerut cu foarte multă vehemență. Mărturie sunt scrisorile, corespondența purtată de această instituție și Episcopia Hușilor, pe care o avem la arhiva episcopiei noastre.

Am vrut să scot în evidență că duhul Părintelui Mina lucrează încă aici, în curtea Catedralei noastre. Am îndrăznit eu să rostesc acest ultim strigăt împotriva lui antihrist - și să mă ierte pr. Mina că o spun – în locul dânsului, că eu nu mă ridic la statura morală și duhovnicească a dânsului. Am zis că vreau eu să-l rostesc, așa cum sunt convins că l-ar fi rostit și Părintele Mina împotriva acestor influențe ale spiritualităților orientale. Oamenii sunt captivați de New age, de energii, de tot felul de proiecte de dezvoltare personală și desigur suntem bântuiți în continuare de ideologia aceasta care subminează și distruge cea mai mare binecuvântare a Bisericii noastre, care este familia - ideologia minorităților homosexuale.

Părintele Mina să fie cel care ne inspiră fiecăruia dintre noi acest duh de mărturisire. 

Un scurt mesaj a transmis și părintele Simion Foca, starețul Mănăstirii Brădicești, actualmente în Arhiepiscopia Iașilor, locul unde părintele Mina intrase în viața monahală. 

De asemenea a luat cuvântul și doamna profesoară Maria Pară cea care, vreme de 18 ani, i-a fost aproape Părintelui Mina, atât în activitățile sale editoriale, cât și la patul de suferință.

Un moment aparte l-a constituit prezența unui grup de credincioși și rude ale Părintelui Mina, din Basarabia, veniți în pelerinaj din localitatea Grozești, satul natal al Părintelui Mina. 

Între aceștia s-au aflat și membrele corului local „La vatra doinelor”, care au pus pe note și au interpretat cântecul „Lacrimă de Huși” pe versuri de poetul Traian Vasilcău, dedicat Părintelui Mina Dobzeu.