Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a binecuvântat, marţi 22 octombrie 2019, lucrările de reabilitate efecuate la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Gara Banca, comuna Banca.

Ierarhul Huşilor a fost însoţit de părintele protopop Vasile Lăiu.

Evenimentul ce a încununat eforturile de restaurare a localului şcolii din Gara Banca s-a bucurat de participarea Părintelui Episcop Ignatie al Huşilor, a doamnei inspector şcolar general Gabriela Plăcintă, a primarului comunei Banca, domnul Vasile Vânătoru, a doamnei Violeta Hâncu, primarul comunei Manta, raionul Cahul, din Basarabia, localitate înfrăţită cu comuna Banca, a doamnei director Doinița Grigore, precum şi a cadrelor didactice şi a elevilor din această şcoală.

După slujba de sfinţire, Ierarhul Huşilor s-a adresat profesorilor despre care a menţionat că „se ostenesc şi pun din experiența lor, din dragostea și sensibilitatea lor, în educația copiilor”:

Școala ar trebui să fie locul în care nu este nevoie să instituționalizăm valorile în care noi credem, ci locul în care transmitem valori.

Este un foarte mare adevăr că, din păcate, formalizăm foarte mult actul educațional, iar copiii nu-i mai simt pe profesori ca fiind cei care reușesc să transmită un flux de dăruire, de formare intelectuală și spirituală.

Sunt foarte mulți pedagogi consacrați care au constatat că școala de astăzi pune foarte mare accent pe transmiterea unor simple informații, fără să fie implicată în formarea concretă, spirituală, a copiilor.

Sunt copii foarte inteligenti, care reușesc să își asume competențe în anumite domenii, însă rămâne sub semnul îndoielii caracterul lor.

Una dintre preocupările majore ale fiecărui dascăl este să formeze oameni de caracter. Oameni care să știe ce înseamnă demnitatea şi rectitudinea morală.

Nu este o constatare nouă că poți să ai în fața ta un om extrem de inteligent, competent în domeniul în care s-a pregătit, dar dacă nu este un om de caracter este foarte greu să interacționezi, să comunici cu el, foarte greu te poți bucura de experiența pe care el a acumulat-o.

Să avem foarte mare grijă de sufletele acestor copii!

Sfântul Ioan Gură de Aur îi avertiza pe părinți că ei se implică în educația copiilor, însă este neglijată educația sufletului, a inimii fiecărui copil”.

La final, Părintele Episcop Ignatie l-a felicitat pe domnul primar Vasile Vânătoru pentru investiţia făcută în educaţia copiilor şi a mulţumit tuturor celor care se preocupă de viitorul acestora.

 

Ultimele articole