Luni, 30 noiembrie 2020, de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Munteni de Sus, Protopopiatul Vaslui, cu prilejul hramului bisericii parohiale.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele protopop Adrian Chirvasă și părintele paroh Ionel Oatu.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul Hușilor a descris profilul duhovnicesc al Sfântului Apostol Andrei, așa cum se desprinde din paginile Sfintei Evanghelii:

«Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan şi veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru» (Ioan 1, 40)

„Memoria liturgică a acestei zile ne pune spre aducere aminte pe cel care a fost cel dintâi chemat la slujirea de Apostol și cel care, prin rânduială dumnezeiască, a propovăduit credința în Hristos, Cel răstignit și înviat, în ținuturile din Sciția Mică, care cuprindea și Dobrogea de astăzi.

Ne aducem aminte de Sfântul Apostol Andrei, Cel care ne-a născut în Hristos, de cel care este ocrotitorul României.

Sfântul Apostol Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul.

În momentul în care Hristos a trecut prin Galileea, Sfântul Ioan și-a ațintit privirea spre El, spunând: «Iată Mielul lui Dumnezeu». Sfântul Andrei este chemat de Hristos să Îl urmeze. 

Din promptitudinea cu care a răspuns Sfântul Andrei ne dăm seama că el nu a urmat o doctrină, un sistem, o învățătură, ci o Persoană.

Sfântul Andrei nu cere niciun fel de amănunt sau detalii suplimentare despre cine este Iisus, sau ce înseamnă misiunea de apostol.

Nu i-a cerut lui Hristos «fișa postului» de Apostol.

Pur și simplu Îl urmează pe Hristos, Cel care îi inspirase încredere și starea lăuntrică că nu poate să nu Îl urmeze. Chemarea lui Hristos a fost irezistibilă, de nerefuzat.

Sfântul Apostol Andrei ne învață să nu ne atașăm atât de mult de o doctrină, cât de o Persoană. Noi nu iubim întâi învățătura lui Hristos, și apoi pe Hristos.

Întâi Îl iubim pe Hristos, Dumnezeu-Omul, și apoi ne asumăm ceea ce El ne-a învățat. Învățătura lui Hristos este legată de Persoană.

Aici este diferența dintre ideologie și învățătura ca viață. Ideologiile nu sunt legate de persoane, de oameni.

Părintele Arsenie Boca ne spune că «ideologiile nu au mamă și tată», adică ele sunt pur și simplu invenții ale minții umane fără nicio aplicabilitate concretă.

Sfântul Apostol Andrei a fost fascinat de o Persoană, de Hristos”.

Părintele Episcop Ignatie a evidențiat înrâurirea pe care a avut-o Sfântul Andrei în urma întâlnirii personale cu Domnul Hristos, sursă a entuziasmului și a bucuriei ce se cereau împărtășite și altora:

„După această descoperire a lui Mesia, Sfântul Apostol Andrei a fost atât de entuziasmat, încât s-a dus și l-a căutat pe fratele său, Petru.  I-a mărturisit starea de plinătate a sufletului pe care a avut-o în urma întâlnirii cu Hristos: «L-am găsit pe Mesia».

Sfântul Ioan Evanghelistul folosește verbul «l-a găsit pe Petru», dovadă că Sfântul Andrei, în entuziasmul său, nu putea să mai zăbovească fără să îi împărtășească fratelui său întâlnirea minunată cu Hristos.

 Sfântul Apostol Andrei mărturisește această întâlnire și lui Filip. La rândul său, Filip îi mărturisește lui Natanael că L-a găsit pe Mesia.

Pasajul evanghelic ne arată că este mai esențială întâlnirea personală și vie cu Hristos, decât orice detalii suplimentare despre Cine este Hristos. Era suficient să Îl întâlnești, ca să te încredințezi că El este Dumnezeu-Omul, Fiul lui Dumnezeu venit în această lume.

Sfântul Andrei ne învață să căutăm întâlnirea cu Hristos, să căutăm să Îl vedem pe Hristos. Din această întâlnire cu El se naște dragostea de a împlini poruncile Sale.

Doar în urma întâlnirii cu Hristos căpătăm entuziasmul și bucuria deosebită pe care a avut-o Sfântul Apostol Andrei. El a împărtășit această bucurie și strămoșilor noștri, atunci când a venit în ținuturile dunărene să propovăduiască credința în Hristos, Cel răstignit și înviat.

Ziua de astăzi este semnificativă pentru fiecare dintre noi, pentru că ne sărbătorim ocrotitorul nostru spiritual. Să nu fie o prăznuire goală de conținut, ci una la care să luăm aminte și să avem ochii inimii îndreptați spre Sfântul Andrei.

Să rămânem cu gândul că el a urmat o Persoană, nu o învățătură. L-a urmat pe Hristos, Cel care l-a chemat la slujirea de Apostol.

L-a iubit atât de mult pe Hristos, încât și-a dat viața pentru El. Martirologiile ne spun că a fost martirizat în orașul Patras, din Grecia de astăzi. A fost răstignit pe o cruce în formă de x, în urma răutății și a invidiei proconsulului roman Aegeas din Achaia.

Sfântul Andrei nu a pus nimic din lumea aceasta mai presus de Hristos, nici măcar propria viață. El să ne inspire să ne trăim credința frumos, autentic, și să avem capacitatea de a-L mărturisi într-o lume ostilă credinței.

În limba greacă, numele «Andrei» înseamnă «bărbăție, curaj».