În după amiaza zilei de vineri, 2 august 2024, Părintele Episcop Ignatie a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului în Parohia Murgeni, Protopopiatul Huși.
Alături de Preasfinția Sa au slujit și părintele protopop Iulian Dumitru Ștefan și părintele paroh Iorgu Țicău.
În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre modul în care ne raportăm la Maica Domnului:
«Și a zis Maria: Mărește, sufletul meu, pe Domnul, și s-a bucurat Duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu» (Luca 1, 46-47)
Perioada premergătoare marelui praznic al Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este una de post, de rugăciune și de aprofundare, de adâncire în taina celei care L-a adus pe Dumnezeu-Fiul printre noi oamenii, pe Iisus Hristos.
Acesta este motivul principal pentru care noi o cinstim în mod deosebit pe Maica Domnului, căci din pântecele ei S-a născut, ca Om, Dumnezeu-Fiul. Noi ne încredințăm că cei care ne sunt apropiați dau dovadă că ne respectă mai ales prin faptul că se raportează frumos și-i cinstesc pe părinții noștri. Este un nonsens, ceva de neînțeles ca cineva să spună că ține la noi, la persoana noastră, dar el, în același timp, ne ponegrește părinții sau îi disprețuiește și-i calomniază. Nu cred că vom fi convinși niciunul dintre noi că acea persoană ține, cu adevărat, la noi.
Când iubim pe cineva, cinstim, în mod natural, firesc, și părinții, prietenii, familia, sau cei care fac parte din ecuația vieții acelei persoane. De aceea este foarte greu de înțeles când anumite denominațiuni, culte neoprotestante, spun că-L iubesc pe Domnul Hristos, dar, în același timp, nu o cinstesc pe Maica Domnului așa cum se cuvine, tratându-o ca fiind o femeie obișnuită.
O asemenea mentalitate este în totală discordanță și împotriva textelor Sfintei Scripturi. Dacă însuși Arhanghelul Gavriil, care atunci când a venit să-i dea vestea Fecioarei Maria că-L va naște pe Fiul lui Dumnezeu, ca Om, din pântecele ei, i s-a adresat atât de frumos: „Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău”, cum îndrăznește cineva să spună că Maica Domnului este o simplă femeie, ca toate celelalte? Ea este deosebită, sfântă, neprihănită, cea mai smerită dintre toți oamenii, pentru că trupul ei a fost ca o biserică unde a venit și S-a zămislit ca Om, Dumnezeu-Fiul.
Acesta este și motivul pentru care, în slujba Paraclisului, înspre final, ne-am adresat cu acest cuvânt de laudă: „bucură-te, biserică” - adică cea care L-ai primit pe Dumnezeu în trupul tău, în pântecele tău.
Biserica este locul unde Îl întâlnim pe Dumnezeu, locul unde venim ca să ne rugăm Lui, unde venim ca să ne împărtășim cu El. Venim la biserică pentru a deprinde un alt stil de viață decât cel cu care suntem noi obișnuiți.
Maica Domnului, fiind ea însăși „biserica lui Dumnezeu” sau „biserică sfințită și rai cuvântător”, a adoptat modul de viață al lui Hristos, în primul rând iubindu-L foarte mult, apoi trăind în maximă discreție. Nu a căutat să iasă în evidență prin nimic. De aceea, în Sfintele Evanghelii, nu vom găsi multe referințe la Maica Domnului. Sunt doar două. Una dintre acestea este cea în care Maica Domnului, după ce a primit vizita verișoarei sale, Elisabeta, aduce cuvânt de laudă lui Dumnezeu. Și cunoaștem acea cântare care a intrat în slujba Utreniei: „Mărește suflete al meu, pe Domnul”.
A doua referință, precisă, explicită, la Maica Domnului, e cea de la Nunta din Cana Galileii, când ea însăși a considerat că este necesar să intervină, să intermedieze față de Domnul Hristos ca să-i scoată pe organizatorii acelei nunți dintr-un impas. Li se terminase vinul. Și știm mai departe, conform Evangheliei, ceea ce s-a întâmplat.
Acestea sunt cele două referințe în care Maica Domnului ne spune ceva. În rest, tăcere și discreție.
Perioada aceasta, de două săptămâni, până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, căutăm și noi, seară de seară, să slujim, să cântăm Paraclisul Maicii Domnului care este o cântare foarte frumoasă. Așa cum este specificat în Ceaslov, această slujbă se cântă la vreme de întristare și pentru mângâiere. Noi, slujind Paraclisul Maicii Domnului, ne gândim la toți cei ce sunt supărați, necăjiți, sărmani, singuri, fără de ajutor, pentru ca Sfânta Fecioară Maria să le ofere acel strop de mângâiere.
Așa cum ne iubim mamele și le cinstim în mod deosebit, așa se cuvine ca și noi să o iubim pe Maica Domnului Hristos.
După oficierea Paraclisului Maicii Domnului în orașul Murgeni, Părintele Episcop Ignatie, însoțit de părintele protopop Iulian Dumitru Ștefan, a vizitat șantierele bisericilor din Parohiile Cârja de Jos, Giurcani și Vădeni Rai, filia Floreni.
De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit Monumentul eroilor, ridicat în Murgeni.