Vineri dimineață, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Miclăușeni, județul Iași, înconjurat de preoții participanți la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi gradul II în preoţie.

Ierarhul Hușilor a vorbit celor prezenți despre modul în care trebuie să ne raportăm la cei din jurul nostru, model fiindu-ne Hristos:

Hristos ne atenționează că atunci când căutăm doar propria noastră voie, judecățile noastre devin subiective și au în vedere doar interese meschine.

Hristos ne spune să judecăm cu judecată dreaptă, iar nu după înfățișare.

Nu reușim să evaluăm pe cei din jurul nostru drept, duhovniceste, pentru că noi încercăm mai întâi să ne facem propria noastră voie, iar nu a semenului nostru. Ne punem pe noi mai întâi, facem caz de persoana noastră, de calitățile și părerile noastre. Toate acestea, cumulate, nu fac altceva decât să contribuie la egoismul nostru. De aceea îi judecăm pe cei din jur într-un fel în care nu-i ajutăm să se redreseze, ci să se afunde mai mult în mocirla păcatului.

Hristos ne spune că judecata Lui este întotdeauna dreaptă, pentru că face voia Tatălui. Dreptatea Lui vine din smerenie, din faptul că nu face voia Sa, ci a Tatălui.

Smerenia este sursa raportării drepte la ceilalți, sursa reală a evaluării și întelegerii lor.”

Totodată, Părintele Episcop Ignatie a arătat că atenția și cinstea pe care o căutăm din partea oamenilor este în contrast cu slava lui Dumnezeu:

„Hristos nu a căutat slava de la oameni. În momentul în care noi căutăm să fim apreciați de oameni, adulați, atunci dragostea dintre noi se micșorează, nu mai are aceeași strălucire și consistență. Am încredințarea lăuntrică a faptului că noi nu reușim să ne iubim unii pe alții pentru că noi căutăm mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu. Iar când facem aceasta, dragostea se dezrădăcinează din inima noastră.

Care este lampa de control după care ne dăm seama că suntem oameni mândri, că noi căutăm slava oamenilor? Ne deranjează atunci când nu ni se mulțumește pentru o faptă bună, ne mâhnim atunci când nu sunt puse în valoare calitățile pe care le avem.

Dacă vrem ca atunci când evaluăm pe cineva, sau când avem un punct de vedere asupra unui lucru, ce are legătură cu semenul nostru, această evaluare să fie dreaptă, duhovnicească, este nevoie să fim smeriți. Să nu căutăm să facem doar voia noastră.”

La Mănăstirea Miclăușeni din județul Iași au debutat ieri cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi gradul II în preoţie. Cursurile constau în seminarii și ateliere interactive susținute de profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, precum și de alți profesori invitați special la acest eveniment sau ierarhi din eparhiile Mitropoliei. La aceste cursuri participă preoți din toate eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.