Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur a fost marcată într-un mod deosebit la Huși, deoarece este ocrotitorul Seminarului Teologic din localitate. Astfel, la Catedrala Episcopală din Huși Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori alcătuit din profesori de la Seminarul teologic.

A luat parte la acest moment și doamna inspector școlar general al județului Vaslui, Gabriela Plăcintă, doamna Monica Mocanu, inspector de Religie al ISJ Vaslui, alături de domnii și doamnele profesoare, și bineînțeles de elevii claselor de teologie și filologie.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Ignatie a făcut un portret al Sfântului Ioan Gură de Aur: „autentic păstor de suflete, extrem de actual, extrem de prezent. Avea un extraordinar dar al cuvântului, fiind prezent totodată printre cei suferinzi. A asimilat cultura vremii respective încât unul dintre cei mai mari retori ai antichității, Libaniu, și l-a dorit ca urmaș la catedră…De la Sfântul Ioan Gură de Aur învățăm  faptul că toate lucrurile pe care le-a făcut, educația, dragostea față de Dumnezeu, propovăduirea învățăturii creștine într-un mediu ostil, în care creștinii erau minoritari, erau făcute cu maximă responsabilitate. La el nu exista niciun moment de intermitență, de sincopă între ceea ce el propovăduia și ceea ce ar fi trebuit să facă. Noi trăim vremuri destul de bulversante, și trebuie să ne străduim să fim exemple, să promovăm elita, asemenea acestui Sfânt Părinte!”

De asemenea, adresându-se elevilor seminariști, Preasfinția Sa i-a îndemnat să urmeze în rigoarea studiului și a pregătirii personale pe Sfântul Ioan Gură de Aur: „Sfântul Ioan putea să facă oricând față unei dezbateri cu cei care erau potrivnici credinței. Folosea cultura vremii și o integra în cultura creștină, toate scrierile sale având un profund caracter de actualitate… Voi trebuie să dați exemplu că vă este drag să vă apropiați de Sfântul Potir, de unde luați puterea de a fi buni. Trebuie să fiți modele printre adolescenții și tinerii cu care vă întâlniți, căci ei sunt necruțători cu posibilele gesturi nepotrivite, vă văd ca potențiali slujitori ai lui Hristos. Să citiți mult, să prețuiți timpul, să aveți un program de rugăciune, fiți foarte exigenți cu voi și rezultatele se vor vedea negreșit!”

Programul festiv a continuat în sala de mare a Primăriei Huși unde au avut loc mai multe momente artistice susținute de elevi precum și proiecția unor scurte documentare despre viața Sfântului Ioan Gură de Aur și despre perioada detenției Părintelui profesor Dumitru Stăniloae. Au luat cuvântul la aceste manifestări părintele Andrei Zăgan, directorul Seminarului, doamna inspector general Gabriela Plăcintă, domnul primar al municipiului Huși, Ioan Ciupilan, și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.