Sâmbătă, 2 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a participat, alături de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, la Simpozionul „Casa de Acasă”, organizat de Asociația culturală „Virgil Caraivan” din Șuletea, județul Vaslui. Gazda și organizatorul evenimentului a fost domnul profesor universitar emerit Laurențiu Șoitu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educaţiei din cadrul Universității Al. I. Cuza Iași.

În prima parte a zilei, cei doi ierarhi prezenți, alături de preoți conilieri ai Centrului Eparhial Huși și de părinți protopopi din eparhie, au săvârșit un Te Deum și o slujbă de binecuvântare a „Școlii haretiene” din localitatea Șuletea – clădire restaurată integral cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, la inițiativa profesorului Laurențiu Șoitu, și care adăpostește din acest moment o expoziție permanentă de obiecte bisericești de pe teritoriul comunei Șuletea, date și documente ale școlii din localitate și o secțiune dedicată cunoscutului om de cultură Virgil Caraivan – originar din aceste locuri.

PS Ignatie: „Este esențial să punem în atenția urmașilor noștri și să restituim istoria unui loc, să punem in valoare memoria vieții spirituale și culturale a unei localități.

Avem aici dimensiunea spirituală, prin obiectele bisericești, precum și dimensiunea culturală, a celor care au contribuit in ceea ce privește formarea atâtor generații.

Mulțumesc celor implicați, în mod special domnului profesor Laurențiu Șoitu. Pentru orice lucrare de anvergură este nevoie de un catalizator, de cineva care să miște lucrurile, să disloce niște inerții. Așa l-am intuit pe domnul profesor.

Ne este arhicunoscută expresia lui Spiru Haret: «cum arată școala astăzi ,așa va arăta țara mâine». Ne revine o mare responsabilitate, și slujitorilor Bisericii și profesorilor, în a-i forma pe tineri să își iubească țara, valorile neamului și să creadă în ele.

De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit pentru efort și prezență Părintelui Episcop Antonie, mai cu seamă că această manifestare se derulează sub egida Anului omagial al pastorației românilor din afara României.

A urmat apoi, în sala Casei de Cultură din Șuletea, Simpozionul Casa de Acasă, cu prezență atât fizică, cât și onlinede pe mai multe meridiane ale lumii.

În cadrul acestuia, Părintele Episcop Ignatie a susținut comunicarea intitulată «Acasă – matricea iubirii şi softul plinătăţii», din care redăm un scurt fragment:

Parabola fiului risipitor ilustrează cel mai bine condiţia noastră de fiinţe cărora nu ne va pieri niciodată dorul de casă, indiferent cât de mult ne-am înstrăina sau cât de mult ne-am denigra locul de obârşie. (...)

Degradarea morală sau anemierea iubirii de patrie nu va putea smulge niciodată dragostea sau nostalgia după cele de acasă. Pentru că acasă e sinonim cu siguranţa, intimitatea, căldura, familiaritatea, comuniunea, smerenia, credinţa şi nevinovăţia copilăriei. Tristeţea unei copilării nefericite sau lipsa unui cămin familial adecvat nu diminuează cu nimic din forţa a ceea ce înseamnă acasă. Tot va rămâne ceva din flacăra de dragoste, care ne-a încălzit copilăria sau adolescenţa. Tot va rămâne ceva din plinătatea clipelor de bucurie şi împlinire sufletească, pe care le-am trăit acasă lângă cei dragi.”

Tot în cadrul evenimentului, Părintele Episcop Antonie a vorbit celor prezenți despre Basarabia, revenirea acasă și rolul Bisericii românești din stânga Prutului în păstrarea și promovarea identității naționale.

În semn de prețuire, Părintele Episcop Ignatie a oferit domnului profesor Laurențiu Șoitu Crucea episcopală «Episcopul Grigorie Leu»:

„Este de datoria noastră să fim recunoscători celor care ne reprezintă din punct de vedere cultural și educațional.

Oferim domnului Laurențiu Șoitu cea mai înaltă distincție a Episcopiei Hușilor: Crucea episcopală «Episcopul Grigorie Leu», pentru tot ceea ce a făcut pentru această comunitate, dar și pentru Biserică.

Oferim această distincție cu gândul că este prea puțin pentru cât de mult a făcut și face acest om deosebit, care are darul de a pune în mișcare energii foarte frumoase, fără niciun fel de stridență, ci cu multă smerenie”.

Tot în cadrul evenimentului, domnul primar Ciprian Tamaș, alături de membrii Consiliului local al Comunei Șuletea au oferit Părintelui Episcop Ignatie titlul de Cetățean de onoare al Comunei Șuletea.

Referitor la această distincție, Ierarhul Hușilor a mărturisit: „Mă onorează această distincție, însă aș vrea să spun povestea din spatele acesteia, poveste pe care o cunosc atât domnul profesor cât și domnul primar.

În urma unei corespondențe, am refuzat cu insistență această distincție, pentru un motiv foarte simplu, fără nicio falsă modestie: nu o merit.

Am rămas consecvent acestei idei. Nu știu să fi făcut ceva pentru comuna Șuletea.

Interpretez distincția în următoarea cheie: nefăcând nimic pentru această comunitate, probabil domnul primar s-a gândit să mi-o ofere ca să încep să fac ceva pentru aceștia.

Le mulțumesc domnului primar, domnului profesor, membrilor Consiliului local și locuitorilor din această comunitate”.

Distincția de Cetățean de onoare al Comunei Șuletea a fost oferită și domnului profesor Laurențiu Șoitu.