Sâmbătă, 24 iulie 2021, a avut loc, la Mănăstirea Fâstâci, Protopopiatul Vaslui, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Simpozionul Național «Biserica „Sfântul Nicolae” Fâstâci - 300 de ani de mărturie a credinței».
Evenimentul face parte din manifestările dedicate împlinirii a 300 de ani de la ctitorirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, de către domnul Moldovei Mihail Racoviță (1716-1726).
Cu acest prilej a fost lansat și albumul monografic: Mănăstirea Fâstâci, 1721-2021.
În deschidere, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit celor care urmau să ia cuvântul pentru contribuția consistentă adusă, de-a lungul timpului, în cunoașterea istoriei lăcașurilor de cult din județul Vaslui.
De asemenea, Ierarhul Hușilor a mulțumit Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, pentru vizita în Episcopia Hușilor, menționând că prezența Preasfinției Sale nu este întâmplătoare, deoarece anul 2021 este dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii, la inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, tuturor românilor din afara granițelor României.
Preasfinția Sa a amintit de momentul închinării Mănăstirii Fâstâci Mănăstirii „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai, și de vocația monahilor de acolo:
Aflăm, din istoricul Mănăstirii Fâstâci, că în anul 1750 a fost închinată Mănăstirii Sinai.
În tradiția ortodoxă se vorbește, printre specialiști, despre «spiritualitatea sinaită» – spiritualitatea isihastă a monahilor care s-au îndeletnicit cu rugăciunea lui Iisus, cu câștigarea liniștii.
Specificul acestei spiritualități sinaite (a celor care s-au rugat la Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” de pe Muntele Sinai), constă în faptul că aceștia căutau să transforme inima într-un cer, prin rugăciune, prin harul lui Dumnezeu, prin bunătate, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos
Una din vocațiile Mănăstirii Fâstâci este să devină cer, pentru toți cei de aici.
Numesc biserica acestei Mănăstiri, așa cum am găsit într-un text foarte profund: imn tăcut pentru frumos.
Totodată, Preasfinția Sa a mulțumit maicii starețe Parascheva Chelaru și protosinghelului Iustinian Asaftei, duhovnicul Mănăstirii, pentru organizarea acestui simpozion.
Un cuvânt de întâmpinare a adresat și domnul Hristache Sima, primarul comunei Cozmești, pe raza căreia se află Mănăstirea Fâstâci.
Au urmat apoi comunicările din cadrul simpozionului. Astfel, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, a prezentat materialul intitulat: „Închinarea Mănăstirii Fâstâci la «Sfântul şi Dumnezeiescul Munte al Sinaiei». Câteva consideraţii”; doamna cercetător Maria Popa, a prezentat tema: „Biserica Mănăstirii Fâstaci din județul Vaslui, cu hramul „Sf. Nicolae”, ctitorie a domnului Moldovei, Mihai Racoviţă, ultima ctitorie voievodală din eparhia Hușilor - monument istoric de excepţie din secolul al XVIII-lea (1721)”; domnul istoric Costin Clit a adus în atenție: „Câteva momente din trecutul Mănăstirii Fâstâci – ctitori, proprietăţi, slujitori”; părintele exarh Zaharia Curteanu a susținut referatul intitulat: „Monahismul şi desăvârşirea spirituală a omului contemporan”; iar domnul istoric și etnolog Lucian-Valeriu Lefter a prezentat albumul monografic „Mănăstirea Fâstâci (1721-2021)”.
La final, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare:
A fost un moment special și deosebit pentru că dincolo de slujirile liturgice, au loc și astfel de evocări.
Rugăciunile și lucrarea monahilor să se reverse cât mai mult asupra credincioșilor, astfel încât aceștia să își găsească pacea și liniștea. Trecând dincolo de porțile mănăstirii, să nu vadă doar monumente dăltuite în piatră, cu atâta frumusețe venită dinspre trecut spre prezent, ci să-și găsească liniștea sufletelor, care este atât de importantă.
Reamintim că mâine, duminică, 25 iulie 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, vor oficia slujba de resfințire a bisericii „Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Fâstâci.