Sâmbătă, 5 iunie 2021, Episcopia Hușilor a organizat Simpozionul Național „Părintele Mina Dobzeu, duhovnic și mărturisitor în comunism”, dedicat personalității Arhimandritului Mina Dobzeu, duhovnic emblematic și mărturisitor al credinței creștine în perioada regimului comunist, cu prilejul împlinirii, în 2021, a 3 ani de la trecerea sa la cele veșnice (7 iunie) și a 100 de ani de la naștere (5 noiembrie).
Evenimentul a fost precedat de oficierea slujbei Parastasului la mormântul Părintelui Mina, aflat în partea de răsărit a altarului Catedralei Episcopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, înconjurat de un sobor de preoţi din care au făcut parte participanţii la Simpozion şi membrii Administraţiei Eparhiale.
Lucrările Simpozionului au început la ora 10.00, în aer liber, în spațiul amenajat pe esplanada Catedralei Episcopale.
Întâlnirea a reunit comunicări privind personalitatea și activitatea misionară a Părintelui Mina Dobzeu, aspecte din timpul detenției sale și botezul Părintelui Nicolae Steinhardt, viața monahală în perioada regimului comunist, precum și mărturii ale relației sale cu credincioșii.
Astfel, Preasfințitul Părinte Ignatie a avut intervenţia intitulată: „Părintele Mina - un om de flacără” (textul integral poate fi găsit pe site, la rubrica: Cuvântul Ierarhului).
De asemenea, în cuvântul său, Ierarhul Hușilor a amintit și despre piedicile neașteptate și surprinzătoare ce au apărut în publicarea volumului „Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”:
Mi-am dorit foarte mult să edităm un volum de documente în care să putem să ne întâlnim cu biografia spirituală, de mărturisitor, a părintelui Mina. De aceste documente s-au ocupat, cu foarte multă acrivie și profesionalism domnul cercetător Adrian Nicolae Petcu, părintele Nicolae Cătălin Luchian și doamna Maria Buțcu. Le mulțumesc foarte mult! Ne putem bucura acum de o carte foarte bine gândită și concepută.
Povestea acestei cărți este una tristă, așa cum a fost și viața Părintelui Mina în ceea ce privește vrăjmașii din afară, cei ai regimului comunist.
Nu ne-a fost foarte ușor să edităm această carte. Ne-am planificat să o punem la îndemâna doritorilor anul trecut.
Ar fi trebuit să apară sub egida unei instituții a Statului, însă am întâmpinat o dificultate majoră. Mi s-a cerut, la modul propriu, să renunț la un pasaj din cuvântul introductiv, ca apoi să o putem publica. Nu am fost de acord, pentru că mi s-ar fi părut un act de lașitate din partea mea.
Astăzi nu ne închide nimeni dacă avem curajul de a ne opune ideologiilor progresiste, mai degrabă regresiste, și corectitudinii politice – ideologii care vin cu impetuozitate și vor să ne alinieze gândirii lor. Cel mult putem suporta linșajul mediatic, al celor ce sunt afiliați acestei ideologii.
Am decis să nu publicăm sub egida acelei instituții și a trebuit să reluăm tot parcursul procedural de acces la documentele din arhivele Securității. Le mulțumesc foarte mult tuturor celor ce au fost implicați în acest proiect.
Pasajul care a constituit o problemă în ceea ce privește editarea acestui volum, și care trebuia cenzurat, este următorul:
«Tragem nădejde vie că paginile acestei cărţi vor constitui o perfuzie de curaj în favoarea unei şi mai intense și constante mărturisiri a valorilor tradiţionale pentru toţi cei care, la 30 de ani de la destrămarea cortinei întunericului moral al comunismului, (încă) opun rezistenţă totalitarismului neocomuniştilor contemporani, deghizaţi în predicatori ai corectitudinii politice; în predicatori ai toleranţei umanist-seculare, care, de fapt, răspândesc, cu sârg, discursul urii și propun desfiinţarea diferenţelor naturale dintre oameni până la omogenitate; în predicatori ai detonării valorilor civilizaţiei creştine și în predicatori ai ideologiei neomarxiste gender fluid, care instaurează idolatria și supremaţia drepturilor de grup și declanşează lupta de clase între sexe» (Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011), editura Horeb, 2021, p. 11).
Au urmat apoi mesajele adresate de domnul Dumitru Buzatu, Președintele Consiliului Județean Vaslui, și domnul Ioan Ciupilan, Primarul Municipiului Huși.
Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași a susținut comunicarea intitulată: „Repere ale istoriei monahismului românesc în veacul al XX-lea”.
Dl. Adrian Nicolae Petcu, cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, editor principal al volumului „Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”, a avut comunicarea intitulată: „Părintele Mina Dobzeu în documentele de arhivă”, și a prezentat volumul de documente editat.
Au urmat apoi Arhim. Macarie Motogna, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, stareț al Mănăstirii Rohia și președinte al Fundației „N. Steinhardt”, care a prezentat tema: „O prietenie sub semnul credinței: Părintele Mina Dobzeu și Monahul Nicolae Delarohia”; și Protos. Zaharia Curteanu, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Hușilor, care a susținut comunicarea: „Viața duhovnicească a creștinului contemporan reflectată în scrierile arhimandritului Mina Dobzeu”.
Mărturii despre relația personală pe care au avut-o de-a lungul timpului cu Părintele Mina Dobzeu au dat părintele Vasile Tofan, domnul profesor și critic literar Theodor Codreanu și doamna profesoară Maria Pară.
Evenimentul a fost moderat de părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural și comunicații media al Episcopiei Huşilor.
În cadrul Simpozionului, Părintele Episcop Ignatie i-a oferit doamnei profesoare Maria Pară Crucea Episcopală pentru mireni a Episcopiei Hușilor și Distincția de vrednicie „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”. Aceste distincții i-au fost oferite doamnei Maria Pară în semn de mulțumire și recunoștință pentru tot sprijinul pe care domnia sa l-a acordat, vreme de 18 ani, Părintelui Mina, fiindu-i aproape, atât în activitățile sale editoriale, cât și la patul de suferință.
La final, părintele consilier Cosmin Gubernat a prezentat volumul „Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”, ce a văzut lumina tiparului cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului local al Municipiului Huși.
Totodată, a fost lansat și documentarul video, apărut pe DVD: „Un om de flacără: Părintele Mina Dobzeu, duhovnic și mărturisitor”, realizat de Televiziunea Trinitas TV, a Patriarhiei Române, în colaborare cu Episcopia Hușilor. Un rezumat al acestui documentar a fost proiectat, la finalul lucrărilor Simpozionului, în Catedrala Episcopală.