Miercuri, 17 aprilie 2024, Părintele Episcop Ignatie a primit, la reședința episcopală din Huși, vizita unor rude ale Episcopului martir Grigorie Leu al Hușilor.

Într-o atmosferă emoționantă, doamna Viorica Popa, nepoată a Episcopului Grigorie Leu, însoțită de familia sa, a evocat modul cum întâlnirile cu Ierarhul martir și-au pus amprenta pe anii copilăriei sale și cum personalitatea acestuia a rămas de referință în familia lor și între cunoscuți. 

Părintele Episcop Ignatie le-a descris demersurile întreprinse pentru punerea în valoare a personalității acestui episcop mărturisitor, precum și pentru a readuce în memoria generațiilor actuale jertfa mărturisitoare a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist, pe nedrept minimalizată în anumite cercuri ale opiniei publice. 

De asemenea, Preasfinția Sa a amintit de acțiunea de deshumare a rămășițelor pământești ale Episcopului Grigorie Leu, pentru investigarea modului în care a trecut la cele veșnice, existând suspiciunea rezonabilă a otrăvirii sale de către reprezentanții regimului comunist. 

Rezultatele acestui demers, concretizate în Ordonanța de clasare în dosarul penal nr. 24/P/2018 , din 28.07.2021, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, au confirmat faptul că Episcopul Grigorie Leu a fost ucis, prin otrăvire, de către reprezentanții regimului comunist.

De altfel, doamna Viorica Popa a confirmat faptul, încă din momentul trecerii la cele veșnice a Ierarhului, membrii familiei au avut certitudinea că acesta a murit în urma otrăvirii.

Cu prilejul acestei vizite, Părintele Episcop Ignatie le-a arătat rudelor Ierarhului martir cârja Episcopului Grigorie Leu, Sfânta Evanghelie și crucea de pe piept, recuperate în urma deshumării și restaurate grație parteneriatului cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.