Vineri, 20 decembrie 2019, a avut loc, la Catedrala Episcopală din Huși, slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Episcopul Ioachim Mareș al Hușilor și lansarea cărții „Episcopul Ioachim Mareș, ctitor de biserici și promotor al culturii creștine”, dedicată memoriei acestui ierarh, la împlinirea a zece ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Evenimentul a început la ora 11.00, slujba de pomenire fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, din soborul slujitorilor făcând parte și părinții consilieri de la Centrul Eparhial Huși, precum și părinții protopopi ai Eparhiei.

După slujbă, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre modul cum l-a perceput pe Episcopul Ioachim Mareș:

„Ne găsim într-un moment de pioasă amintire a celui pe care îl considerăm un al doilea ctitor al Catedralei și reședinței episcopale, Episcopul Ioachim Mareș.

Nu l-am cunoscut în persoană, însă icoana a ceea ce a însemnat Episcopul Ioachim Mareș pentru această Eparhie, prin întreaga activitate culturală, edilitară și administrativă, mi-am făcut-o din lucrurile care au rămas în urma Preasfinției Sale. Văzându-le, și în primul rând biblioteca, am avut încredințarea interioară că a fost un om pasionat de cultură.

Biblioteca nu era numai impresionantă, ci și foarte variată prin titlurile pe care le conținea, în limba română și în limbi de circulație internațională.

La fel, din relatările care mi-au fost transmise, am rămas cu convingerea că Episcopul Ioachim era un om foarte generos și bun. Nu ar fi putut să fie așa dacă nu era un om liber, dacă nu avea libertatea interioară.

Un om care este bun, firesc, generos, este locuit de o libertate interioară pe care o primește în urma unei vieți spirituale profunde, adâncite în Dumnezeu.

Rămâne în memorie ca un iubitor de carte, ca un om care s-a angajat, cu toată ființa sa, să restaureze adevărurile istorice despre această Episcopie și, desigur, ca un om foarte generos.

Am ales să facem această evocare în Catedrală, într-un alt format decât se face în mod obișnuit, deoarece a iubit-o foarte mult, și nu cred că este o formă mai profundă de evocare decât să ne aflăm în biserica în care a fost implicat cu întreaga sa ființă. Așa îl simțim și mai aproape”.

Totodată, Preasfinția Sa a prezentat cartea „Episcopul Ioachim Mareș, ctitor de biserici și promotor al culturii creștine”, ce conține un mănunchi de evocări ale celor care l-au cunoscut și l-au prețuit în mod deosebit.

Articolul semnat de Preasfințitul Ignatie se intitulează: „Episcopul Ioachim Mareș – foyer al cărții și triadă a libertății, bunătății și dragostei”.

Lucrarea, apărută la Editura Horeb a Episcopiei Hușilor,  a fost editată cu prilejul împlinirii, anul acesta, a 10 ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Ioachim Mareș.

Au luat apoi cuvântul, relatând succint modul în care Episcopul Ioachim a rămas în sufletul fiecăruia, părintele consilier administrativ Paul Rariță, fost secretar eparhial pe vremea Preasfințitului Ioachim, părintele Isidor Melinte, consilier administrativ în acea vreme, părintele Ioan Radu, fost consilier economic, și părintele Marcel Miron, protopop la Huși în perioada respectivă.

De asemenea, au evocat personalitatea Episcopului Ioachim Mareș eminescologul și criticul literar Theodor Codreanu și istoricul Costin Clit, colaboratori apropiați ai vrednicului ierarh.

La finalul manifestării, Părintele Episcop Ignatie a ținut să prezinte sumar, celor prezenți, și primul număr al revistei eparhiale Horeb, revistă anuală de spiritualitate și actualitate, editată de Episcopia Hușilor.