Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur (13 noiembrie) este în fiecare an prăznuită în mod deosebit la Huși, deoarece Sfântul Ioan este ocrotitorul Seminarului teologic din localitate.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, la Catedrala Episcopală. Alături de Preasfinția Sa, din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele consilier cultural Cosmin Gubernat și părintele director Andrei Dragoș Zăgan.

În omilia rostită cu acest prilej, Ierarhul Hușilor a vorbit despre arta predicării și despre capacitatea Sfântului Ioan Gură de Aur de a fi mereu actual: „darul predicării nu consta numai în faptul că mânuia foarte bine cuvântul, ci în faptul că tot ceea ce rostea Sfântul Ioan Gură de Aur ajungea la inima omului si reușea să transfigureze întreaga existență a celui ce asculta. A fi un mare predicator nu presupune numai arta propriu-zisă a elocinței ci presupune și această putere a cuvântului de a pătrunde inima omului în existența lui și de a-l determina să se schimbe, de a-l convinge că învățătura lui Hristos este ultima realitate la care se poate referi.”

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a făcut referire la credibilitatea și puterea mesajului celui ce este îndrumător de suflete:

„Noi avem nevoie de oameni de care să ținem cont atunci când cerem un sfat. (...) Nu mai reușim să găsim punctul de referință al vieții noastre și în funcție de a cel punct să ne ghidăm. Sunt foarte multe momente în viața noastră în care ne pierdem, nu mai reușim să ne găsim echilibrul interior, rătăcim, și este suficient să găsești omul care să îți spună calea pe care să ți-o asumi. Dar să ți-o spună în așa fel încât să simți că nimic nu poate fi mai adevărat decât ceea ce îți împărtășește el! Avem nevoie de oameni care să trăiască cu adevărat în Dumnzeu și la care să putem alerga în momentele noastre de cataclism interior, de răfuială lăuntrică!

Sfântul Ioan Gură de  Aur a reușit, pentru contemporanii săi, să fie punctul de referință, spiritual, la care să alerge ori de câte ori se aflau într-un moment de delicat al vieții lor. Era foarte exigent cu tot ceea ce însemna compromisul pe plan moral. Nu făcea niciun fel de rabat de la valorile pe care Hristos ni le-a împărtășit și pe care noi le avem în Sfânta Liturghie.”

Totodată, Preasfințitul Ignatie a arătat maniera în care trebuie să ne raportăm, potrivit învățăturii Sfântului Ioan Gură de Aur, la cei ce sunt potrivnici valorilor creștine pe care le împărtășim:

Vremurile în care trăim sunt vremuri în care care se manifestă o ostilitate crescândă față de adevărurile creștine, față de valorile care ne reprezintă pe fiecare dintre noi, cei care ne-am asumat identitatea de creștin.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne dă un cod de etică despre cum ar trebui să ne comportăm față de cei ce gândesc altfel, nu sunt credincioși sau intră în polemică cu valorile creștine: „când vezi undeva un dușman al Adevărului, vindecă-l, îngrijește-l, condu-l la virtute, dă-i pilda cea mai bună de viață, caută să nu poată fi osândite cuvintele tale, fă totul ca să-l aduci pe calea cea bună! (...) Nu lăsa niciun mijloc de vindecare nefolosit! Fă totul spre slava lui Dumnezeu!” (...)

„Și voi, la vârsta voastră, puteți să fiți „doctori de suflete”, comportându-vă față de cei care sunt în contrast cu adevărul evanghelic așa cum ne cere Sfântul Ioan Gură de Aur!”

După Sfânta Liturghie a urmat, în sala mare a Primăriei Huși, un program cultural-artistic susținut de elevi și punctat cu mai multe documentare dedicate Anului Centenar și contribuției Bisericii Ortodoxe Române la Marea Unire.

Prezent la acest moment, alături de Părintele Episcop Ignatie al Hușilor, a fost și domnul Ioan Ciupilan, primarul Municipiului Huși, căruia Preasfinția Sa i-a oferit, în semn de mulțumire pentru sprijinul constant acordat școlii teologice, un exemplar al Sfintei Scripturi, mai ales că în ziua de cinstire a Sfântului Ioan Gură de Aur sărbătorim şi Ziua Bibliei.