În noaptea trecerii dintre ani, Preasfințitul Părinte Ignatie a slujit la Catedrala Episcopală din Huși. În mesajul său, adresat celor prezenți, Preasfinția Sa i-a îndemnat la o mai bună chivernisire a timpului:

„Este foarte important, în conştientizarea faptului că suntem trecători, să ne chivernisim bine timpul. Însă nu putem să-l chibzuim bine, dacă nu îl conştientizăm ca dar al lui Dumnezeu. Dacă timpul e umplut de preocuparea de a fi mai buni, el trece altfel, nu mai simțim atâta nostalgie în trecerea lui. Toți avem conştiinta că nu suntem veşnici, dacă reusim ca timpul să-l umplem de credinţă, de rugăciune, el se poate converti, poate deveni un timp al petrecerii cu Dumnezeu.

Realitatea aceasta o gustăm atunci când stăm în preajma unui om pe care îl iubim foarte mult, ne este dragă privirea lui, zâmbetul lui, orice fel de gest pe care îl face are o semnificaţie aparte. Atunci simțim că timpul se suspendă, că nu mai există în preajma omului pe care îl iubești.(...)

Dar ce ar însemna să stai lângă un om care îți este antipatic, pe care nu îl poţi suporta, și o clipă înseamnă enorm - să ţi se spună că vei sta lângă acesta o veşnicie - Acesta este iadul, imposibilitatea de a iubi”.

În final, explicând cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care îi îndemna pe efeseni (5,16) să „răscumpere vremea”, Preasfințitul Ignatie a afirmat că putem să chivernisim timpul cu mai multă înțelepciune: „să fie vreme de mai multă apropiere, de mai multă răbdare, de îngăduinţă unii faţă de altii, mai ales atunci când mai descoperim câte o neputinţă, o deficienţă, a celui de lângă noi”.

Ultimele articole