Duminică, 16 decembrie a.c., Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Chiţoc, Protopopiatul Vaslui.
Din soborul de preoţi a făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi şi părintele paroh Iulian Pilă.
În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul Huşilor a explicat Parabla celor poftiţi la cină: „Mesajul parabolei este faptul că noi, în anumite situaţii concrete, când Dumnezeu ne cheamă, ne invită la cină, invocăm motive extrem de ridicole. Ridicole nu în comparaţie cu viaţa noastră, căci a avea o ţarină presupune a fi un om harnic, a avea cinci perechi de boi, la fel, înseamnă a fi un om gospodar, a avea soţie este un lucru frumos, binecuvântat de Dumnezeu.
Greşeala celor trei, care se comportă atât de nedemn faţă de împăratul care i-a chemat la cină, rezidă în faptul că ei nu au ştiut să îşi stabilească priorităţile. Nu au ştiut să facă diferenţa între ceea ce este esenţial şi ceea ce este secundar, între ceea ce este principal şi ceea ce ţine de nesemnificativ. În contextul de faţă, esenţialul consta în faptul că un împărat te cheamă la masă şi nu poţi să refuzi o asemenea invitaţie.
O asemenea motivaţie este total neîntemeiată în comparaţie cu statutul celui ce te invită. Greşeala acestora constă în faptul că ei nu au conştientizat că nu poate fi refuzată o asemenea invitaţie, mai ales că vine de la cineva extrem de important.”
În continuare, Părintele Episcop Ignatie a arătat de ce au fost chemaţi, în locul celor ce refuzaseră, toţi cei cu infirmităţi sau aflaţi la răspântiile drumurilor:
„Dumnezeu, Cel care este Stăpânul, este plin de nobleţe, de generozitate. Găseşte o altă soluţie, cheamă pe toţi cei cu infirmităţi. De ce Stăpânul îi dă poruncă slujitorului să îi cheme pe aceştia? Pentru că aceste infirmităţi trimit la infirmităţile spirituale. Au nevoie de acest ospăţ, au nevoie să se întâlnească cu Dumnezeu pentru a se vindeca! Şi au nevoie de aceasta şi cei de la răspântiile drumurilor, adică oamenii care sunt neaşezaţi, care nu au încă un rost al existenţei lor. Şi pentru ei, Dumnezeu se îngrijeşte să Îi cheme, ca să îşi găsească un sens, un rost.”
„Această Cină este, pentru noi, Sfânta Liturghie”, a afirmat, în continuare, Preasfinţitul Ignatie, comparând refuzul celor din parabolă, cu motivele invocate de fiecare dintre noi:
„Toţi avem câte o infirmitate sufletească. Toate însă pot fi vindecate, dacă venim la Ospăţul pe care Dumnezeu ni-L dă, Sfânta Liturghie. Trupul şi Sângele Său este cel care ne vindecă şi ne dă şi un sens, un rost al vieţii noastre, atunci când Îl avem pe Dumnezeu în centrul vieţii noastre. Când nu ai acest sens, orbecăieşti, te pierzi în lumea acesta.
Găsim, de multe ori, scuze foarte penibile în comparaţie cu ceea ce Dumnezeu ne oferă fiecăruia dintre noi! Dumnezeu se oferă pe Sine însuşi, ni se dăruieşte! Tot ceea ce invocăm poate fi frumos, însă în comparaţie cu ceea ce ne oferă Dumnezeu, când se pune problema să ne trăim credinţa, când se pune problema să devenim oameni frumoşi din punct de vedere sufletesc, este foarte ridicol.
Domnul să ne înţelepţească să nu invocăm niciodată motive penibile în comparaţie cu chemarea atât de profundă, atât de înaltă, pe care El ne-o face!”
În cadrul Sfintei Liturghii svârşite în Parohia Chiţoc, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Bogdan Chiroşcă.