Miercuri, 8 august a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, alături de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, au sosit în oraşul Negreşti, protopopiatul Vaslui. Vizitele Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim la Negreşti au devenit o tradiţie, Înaltpreasfinţitul oferind în această zonă, de mai mulţi ani, numeroase ajutoare şi burse pentru sprijinirea copiilor aflaţi în risc de abandon şcolar.

350 de copii proveniţi din familii defavorizate primesc lunar echivalentul a 30 de euro pentru acoperirea cheltuielilor legate de şcolarizare.

Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Negreşti.

După Sfânta Evanghelie, Părintele Episcop Ignatie a ţinut un cuvânt de învăţătură numeroşilor credincioşi prezenţi, în care, pornind de la avertismentul adresat de Domnul celor făţarnici, a arătat feluritele moduri în care un om, raportat la valorile credinţei, poate deveni ipocrit:

„Hristos ne vorbește despre ipocrizie, despre fățărnicie. Cuvântul acesta ni se adresează și nouă, căci cuvântul Lui este veșnic, dincolo de orice limitare temporală. A fi ipocrit înseamnă a spune una și a face altceva. Există adică un contrast teribil între ceea ce omul verbalizează și faptele lui. Ipocrizia este mai mult decât atât. Ea poate lua o formă foarte periculoasă în Biserica și în trăirea noastră: poți să fii ipocrit venind la biserică, crezând că, dacă ai venit și ai stat jumătate de ceas şi ai dat un pomelnic, ești credincios. (...)

Un anumit comportament ipocrit este să te oprești doar la chestiunile care țin de forma trăirii în Hristos. Domnul ne cere să nu avem o trăire mincinoasă. Dacă duminica venim la biserică și ne rugăm și auzim atâtea cuvinte numai în cadrul Liturghiei, dacă am fi atenți chiar şi numai la ele, ne-am schimba cu adevărat viața!”

În continuare, Ierarhul Huşilor a arătat că amânarea momentului Împărtăşirii, sau nesocotirea chemării lui Hristos, sunt moduri de a trăi nesincer credinţa:

„A trăi în chip mincinos credinţa mai înseamnă ca atunci când Hristos te chemă la Împărtășanie, tu să stai ca și când nimeni nu te-a poftit. Când te împărtășești se schimbă întreaga ta perspectivă. Se schimbă totul în jurul tău. Suntem atât de dispersați, atât de împrăștiați,  avem o debusolare totală, din lipsa de unitate interioară.  Nu reușim să ne decidem într-o anume direcție. Liniștea o primești când îți statornicești mintea ta. Numai cuvintele lui Hristos îți redau unitatea, pe când ale noastre poartă germenele dezbinării. Cuvintele Liturghiei sunt cuvintele lui Hristos! (...) Cu cât avem o trăire mai intensă, cu atât ceea ce se revarsă în afară este mai unitar. Să încercăm să trăim așa cum ne cere Domnul!”

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a mulțumit Părintelui Episcop Ignatie pentru primire, remarcând râvna misionară a Ierarhului Hușilor încă din perioada când a păstorit în diaspora și i-a îndemnat pe cei prezenți să înțeleagă viața creștină ca pe o viață de bucurie în Hristos și de luptă împotriva patimilor.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre programele Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului pentru ajutorarea celor în nevoi din zona Negreștiului și nu numai.

Preasfințitul Ignatie a mulțumit Înaltpreasfințitului Serafim pentru toate lucrurile foarte frumoase pe care le face pentru cei în nevoi și a întărit propunerea Înaltpreasfințitului de a dezvolta activități în comunitățile rurale pentru angrenarea celor fără locuri de muncă.

A urmat un scurt program artistic susţinut de copiii din Negreşti şi împrejurimi.

În după-amiaza aceleiaşi zile, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, însoţit de doamna prof. Doiniţa Mihai, coordonatoarea programului de burse la nivel local, a vizitat zece familii beneficiare, reiterând sprijinul său pentru depăşirea situaţiilor de criză.