Sâmbătă, 10 septembrie 2022, Episcopia Hușilor a organizat, la inițiativa Părintelui Episcop Ignatie, Simpozionul Național „Episcopia Hușilor – memorie și actualitate. Un sfert de veac de la reînființare (1996-2021)”, dedicat împlinirii a 25 de ani de la momentul reactivării, în 1996, a Episcopiei Hușilor.
Anul trecut, în 2021, s-a împlinit un sfert de veac de la acest moment istoric, însă contextul creat de pandemia de coronavirus nu a făcut posibilă organizarea, în condiții optime, a unui simpozion care să marcheze acest parcurs. Din acest motiv, evenimentul a fost reprogramat pentru anul acesta.
Evenimentul a fost precedat de oficierea unui Te Deum de mulțumire și a Parastasului la care au fost pomeniți toți Ierarhii Eparhiei, trecuți la Domnul, precum și cei care au avut un aport în reînființarea Episcopiei Hușilor. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, înconjurat de un sobor de preoţi din care au făcut parte participanţii la Simpozion şi membri ai Administraţiei Eparhiale.
Astăzi nu este foarte la modă să aducem în atenţie trecutul, rădăcinile. Tendinţa post-modernităţii este de a înlătura, pur și simplu, tot ceea ce ţine de identitate, de elementele puternice ale fiinţei noastre, ca ortodocși creștini și ca români.
De aceea, noi, ca slujitori ai Bisericii, trebuie să fim primii care să ne încăpăţânăm, cu multă dârzenie, să cultivăm memoria și să fim recunoscători faţă de cei care ne-au lăsat moștenire un patrimoniu – atât material (biserici, mănăstiri, bolniţe), cât și imaterial (credinţa).
Dacă vom renunţa la memorie, probabil că vom fi în aceeași situaţie pe care o trăiesc, din păcate, cu foarte multă dezamăgire și tristeţe, occidentalii – mare parte din catedralele extrem de frumoase, care dau mărturie de faptul că acolo s-a trăit credinţa și că, în toate acele ziduri, este imprimat un suflu al comuniunii pe care au avut-o cu Dumnezeu, sunt goale sau, unele dintre ele, pur și simplu, puse la mezat (vândute, transformate în restaurante, pub-uri, cluburi de noapte sau cazino-uri).
Este o bucurie extraordinară, faptul că reușim, în acest moment, să marcăm un eveniment care a generat nespusă bucurie și stare de har și recunoștinţă faţă de înaintașii noștri, aniversând 25 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Hușilor, a afirmat Preasfințitul Părinte Ignatie la finalul slujbei Parastasului.
Lucrările Simpozionului au început la ora 10.00, în Catedrala Episcopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși.
Întâlnirea a reunit comunicări care au ilustrat principalele repere din istoria de patru secole a Episcopiei Hușilor, contextul istoric al desființării și al reînființării Eparhiei, moștenirea spirituală, culturală și edilitară primită și modul în care aceasta a rodit pe parcursul celor 25 de ani, viața Bisericii în această parte de țară în perioada comunistă, precum și impactul reînființării Episcopiei asupra vieții spirituale și culturale a județului Vaslui.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a transmis un mesaj, intitulat: „Lucrarea de ieri și de azi a Episcopiei Hușilor: Binecuvântatul rod al dumnezeieștilor semințe într-un pământ brăzdat de suferințe”
În intervenția avută, Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit despre importanța cultivării memoriei față de lucrarea depusă de înaintași și a fidelității față de chemarea făcută de Dumnezeu. De asemenea, Ierarhul Hușilor a mulțumit Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru realizarea volumului monografic privind istoria Episcopiei Hușilor, precum și tuturor celor care au răspuns invitației de a participa la acest eveniment.
Au urmat apoi mesajele adresate de domnul deputat Adrian Solomon, și doamna Liliana Catargiu Administrator public al Municipiului Huși.
PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, autorul volumului „Episcopia Hușilor, memorie și actualitate - monografie istorică” a vorbit despre parcursul celor 25 de ani de la reînființarea Episcopiei, până în prezent; Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, a prezentat o comunicare despre viața Bisericii din teritoriul fostei Episcopii a Hușilor în perioada comunistă; - comunicarea Dl. Prof. Costin Clit a privit reînființarea Episcopiei Hușilor; despre reluarea vieții monahale în Episcopia Hușilor a vorbit Arhim. Zaharia Curteanu, exarhul mănăstirilor din Eparhie; iar comunicarea d-lui cercetător Adrian Nicolae Petcu, privind contextul desființării Episcopiei Hușilor și soarta ultimului ierarh a fost prezentată de părintele consilier Cosmin Gubernat.
De asemenea, evocări despre momentul reînființării Episcopiei Hușilor, în 1996 și impactul avut în viața parohială, culturală și administrativă a județului Vaslui au făcut Pr. Marcel Miron, protopop al Protopopiatului Huși în acea perioadă; cunoscutul eminescolog, Prof. Theodor Codreanu; dl. dr. Valeriu Lupu, membru, la acea vreme în Adunarea eparhială a Episcopiei Romanului și Hușilor și în Adunarea Națională Bisericească; Pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui în acea perioadă; și dl. Ion Manole, președinte al Consiliului Județean Vaslui la momentul reînființării Episcopiei Hușilor.
Evenimentul a fost moderat de preotul Cosmin Gubernat, consilier cultural și comunicații media al Episcopiei Huşilor, care a prezentat, la final, volumul „Episcopia Hușilor, memorie și actualitate - monografie istorică”, alcătuit de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, ce a văzut lumina tiparului în cadrul proiectului „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene” al Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, cofinanțat de Consiliul Județean Vaslui în cadrul Programului pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes local pentru anul 2022, domeniul cultură.
De asemenea, a fost prezentat publicului prezent și numărul 3 al revistei anuale de spiritualitate și actualitate, Horeb, editată de Episcopia Hușilor. Tema acestui număr se intitulează: „Diaspora. Departe de casă. Acasă prin credință”.